Partidul Național Liberal a făcut o greșeală după ce candidatul liberalilor nu a reușit să acceadă în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
Ilie Bolojan, noul președinte al național-liberalilor, a anunțat luni, imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale, că PNL o susține necondiționat pe Elena Lasconi în turul al doilea de pe 8 decembrie 2024. Efectele acestei decizii luată de noul lider al Partidului Național Liberal au fost analizate de profesorul Bogdan Teodorescu.
„Între timp, domnul Bolojan a ieșit și a spus a doua zi după primul tur și a zis că PNL-ul o susține necondiționat pe doamna Lasconi. Ce efect are acest lucru asupra partidului, al cărui electorat trebuie să voteze PNL-ul acum la parlamentare?“, a întrebat Răzvan Dumitrescu.
„Mie mi se pare o greșeală, fiindcă la acest moment, USR-ul e adversarul PNL-ului. Liberalii nu se bat cu Lasconi, ci se bat cu USR-ul pentru cât mai multe voturi din zona de dreapta. USR-ul oricum va lua mai mult, pentru că a primit un boost de la Lasconi, iar PNL-ul trebuia s-și mobilizeze structurile după șocul de la prezidențiale și să-și păstreze oarecum linia autonomă.
Au anunțat că o susține pe Lasconi înainte de alegerile parlamentare, iar acest lucru s-ar putea să-i coste, mai ales că USR-ul nu e chiar cel mai iubit partid din lume. Foarte mulți au memoria acțiunilor lor de când au fost la guvernare cu celebrele lor denunțuri și cu consecințele acelor denunțuri. S-ar putea ca o parte dina activul PNL să nu fie la fel de voios cu privire la asocierea fără niciun fel de dubii cu USR-ul.
Practic, partidele care nu au trimis candidat în turul 2 ar trebui să aibă mobilizare foarte mare ca să contracareze și șocul eșecului, dar și fenomenul Georgescu, care deși nu a indicat un partid care să-l voteze, are vreo 3 partide care defilează cu poza lui pe piept: AUR, SOS și POT, care se asumă de la Georgescu și care poate obține o parte din voturile lui Georgescu.
Partidele mari se află în fața unei provocări foarte importante, aceea că dacă sau nu sunt în stare să facă o majoritate parlamentară care e o majoritate de control. Dacă o pierd și majoritatea e dată de colaborarea cu partidele suveraniste, atunci lucrurile sunt foarte complicate, din punctul lor de vedere“, a precizat Bogdan Teodorescu, la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci