Mihail Pautov, medic, a transmis un mesaj important în lupta cu noul coronavirus.
„În martie și aprilie, întreaga comunitate științifică (și eu) am considerat, în mod greșit și repetat, că prin instituirea carantinei vom reuși să învingem virusul. Nici vorbă. I-am întârziat apogeul pentru câteva săptămâni/luni, cu prețul unui lock-down devastator din punct de vedere economic și emoțional. În mod greșit am pus un preț prea mare pe igiena mâinilor și prea mic pe transmiterea aerogenă. Acum știm că acest virus se transmite foarte rar prin atingere directă (1-2%) și foarte des prin aer ( 98-99%). Aș prefera ca oamenii să nu se mai spele deloc pe mâini, dar să poarte masca ori de câte ori deschid gura în public, pentru a-i proteja pe ceilalți”, a scris, joi seară, medicul Mihail Pautov pe contul său de Facebook.
„Realitatea actuală este următoarea: Covid19 este printre noi și trebuie să învățăm să TRĂIM cu el. Ne vom îmbolnăvi mai des acum, unii vor muri, până vom atinge acea imunitate colectivă de 60-80%, prin trecerea prin boală sau/și vaccinare. După dobândirea acestei imunități colective, Covid19 va deveni Gripă vers. 2.0, și vom trăi așa cu ambele.
Orice măsură de carantinare, închidere a restaurantelor, măsuri restrictive, este o neasumare a conducerii care va duce lumea în colaps. Iar neasumarea este propagată de noi: dacă guvernul ia măsuri dure/ restricții și mor oameni = Covid19 e de vină; dacă guvernul ne lasă liberi și mor oameni = guverul e de vină. Sper, cu toată naivitatea, că cei ce iau decizii atât de importante să aibă niște consilieri informați, obiectivi, odihniți, bine dormiți și bine plătiți.
Amin PS: pentru binele tuturor, poartă mască, aerisește mereu încăperile, dormi cu geamul deschis, menține căldura în încăpere la 19-20 grade C și umiditatea între 40-60%, mănâncă fructe și legume, nu fuma și dormi 8h/zi; evită botezurile, nunțile și cumetriile la munte, iar când te vezi cu prietenii, fă-o în aer liber. Ai grijă de tine.
Late edit: adevăratele măsuri sunt învestirea într-un sistem sanitar performant orientat către oameni, cursuri pentru medici și asistenți, spitale cu terapii intensive performante, sistem sanitar care să ne ajute să trecem prin furtună, și nu închiderea pe vecie în peșteră ferindu-ne de această furtună”, a conchis Mihail Pautov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News