Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont România, a explicat ce se întâmplă pe pârtiile din România, care sunt cauzele care duc la accidentarea turiştilor, dar şi unde greşesc cei care intră pe pârtii. Explicaţiile vin după ce pe 2 ianuarie s-a înregistrat un record absolut în ceea ce priveşte intervenţiile salvamontiştilor.
"Avem câteva accidente pe care noi nici nu le mai contabilizăm la accidente montane. Foarte mulţi turişti care vin cu articole vestimentare de stradă la munte, încălţăminte neadecvată, lucruri de acest gen, se dau jos din maşină la baza pârtiei, alunecă pe gheaţă, şi sună la numărul de urgenţe. Au fracturi la nivelul picioarelor, braţelor, la şold. Chiar dacă noi nu avem atribuţii în această zonă, intervenim şi la astfel de cazuri.
Se mai întâmplă să alunece turişti pe scările de la cabană, e ca şi cum ar aluneca pe scările de la bloc. Se întâmplă. Noi nu le contabilizăm la accidente montane, dar intervenim", a declarat Sabin Cornoiu în exclusivitate pentru DC News.
Acesta avertizează şi asupra unei greşeli pe care o fac tot mai mulţi turişti.
"Mulţi îşi cumpără echipamente de ski neadecvate. Fie că le cumpără de noi sau second-hand, nu sunt potrivite pentru ei şi astfel se accidentează. Înainte de a urca pe pârtie, ar fi bine ca aceste echipamente să fie verificate de un specialist. De asemenea, mulţi turişti nu îşi prind bine clăparii, ceea ce este iar o problemă.
Şi mai e ceva. Tehnologia care ne duce sus pe pârtie ne şi incomodează, într-un fel. Pentru că turiştii ajung sus cu telescaun, telegondolă sau telecabină. Şi au impresia, odată ajunşi în vârful pârtiei, că nu e mare lucru să coboare până la baza pârtiei. Prin comparaţie, cei care urcă cu teleschiul sunt mai puţin predispuşi la astfel de lucruri, pentru că urcatul cu acel aparat pe pârtie e mai dificil, nu pot toţi să facă asta", a mai declarat Sabin Cornoiu.
În plus, spune Cornoiu, multe accidente au apărut şi pe pârtiile de săniuş.
"Avem şi aceste zone unde turiştii se dau cu tot felul de sănii care devin adevărate ghiulele în coborâre. Şi se lovesc între ei, se lovesc de diverse obstacole, apar iarăşi accidentări, mai mult sau mai puţin grave", a mai spus şeful Salvamont România.
Conform lui Sabin Cornoiu, perioada aceasta este mai aglomerată din punct de vedere al intervenţiilor, însă este ceva normal. "Suntem încă la începutul sezonului de sporturi de iarnă, iar multe accidente apar pentru că oamenii nu mai au aceleaşi abilităţi de la sfârşitul sezonului trecut de schi. În plus, oamenii sunt nerăbdători, vor să ajungă cât mai repede în vârful pârtiei, să se dea cu schiurile".
"RECORD ABSOLUT, nedorit, al intervențiilor de salvare montană și prim ajutor înregistrat în istoria Salvamont România, într-o singură zi. Joi, 2 ianuarie 2025, cei 530 de salvamontiștii din întreaga țară, aflați în serviciul de tură operativă în bazale și posturile Salvamont au fost solicitați să intervină la 161 de apeluri de urgență, un număr îngrijorător de mare de intervenții, astfel: 26 apeluri pentru Salvamont Predeal, 21 apeluri pentru Salvamont Sinaia, 14 apeluri pentru Salvamont Maramureș, 12 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov, 12 apeluri pentru Salvamont Harghita, 11 apeluri pentru Salvamont Prahova, 9 apeluri pentru Salvamont Lupeni, 7 apeluri pentru Salvamont Gorj, 6 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin-Muntele Mic, 5 apeluri pentru Salvamont Borșa, 5 apeluri pentru Salvamont Suceava, 5 apeluri pentru Salvamont Voineasa, 4 apeluri pentru Salvamont Mureș, 4 apeluri pentru Salvamont Neamț, 3 apeluri pentru Salvamont Albă, 3 apeluri pentru Salvamont Bihor, 3 apeluri pentru Salvamont Cluj, 2 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov, 2 apeluri pentru Salvamont Dâmbovița, 2 apeluri pentru Salvamont Vatra Dornei, 2 apeluri pentru Salvamont Hunedoara, 1 apel pentru Salvamont Sibiu, 1 apel pentru Județul Albă, 1 apel pentru Județul Brașov.
În cazul acestor intervenții au fost salvate 162 de persoane, iar peste 100 de persoane au avut nevoie de asistență medicală în spitale. Dintre acestea 68 au ajuns la spitale fiind transportate de Ambulanțele SAJ , SMURD și SALVAMONT, iar altele, cu afecțiuni mai puțîn urgențe, au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparțînătorilor.Gradul de răspuns la aceste intervenții a fost de 100% .S-au primit și 83 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.
Echipele Salvamont România va doresc o zi frumoasă, fără accidente, pe cărări de munte și pe pârtiile de schi , va îndeamnă la prudență și responsabilitate și va invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane!", a transmis Serviciul Salvamont.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci