Dermatologii germani avertizează asupra celor mai frecvente greşeli pe care le facem atunci când ne spălăm părul. Iată ce ne recomandă să evităm pentru a avea un păr frumos şi sănătos:
Prea mult şampon - Şamponul curăţă părul şi trebuie să rezistăm tentaţiei de a-l spăla mai des de o dată pe săptămână. Prea mult şampon poate îndepărta uleiurile naturale şi umiditatea. Chiar dacă ne spălăm des, nu trebuie să şamponăm părul de fiecare dată.
Apă prea fierbinte - Expunerea scalpului la temperaturi ridicate poate usca pielea capului şi părul. De asemenea, apa fierbinte poate deteriora firele şi poate slăbi rădăcinile, scrie Rador, citând zdrave.to. Cea mai indicată este apa caldă, care permite produselor de păr precum masca de păr sau balsamurile să pătrundă în scalp şi să favorizeze o mai bună absorbţie. Părul se spală întâi cu apă caldă şi apoi cu rece care va ajuta la reţinerea umidităţii.
Uscătorul pe viteză mare - Părul este cel mai fragil atunci când este ud, iar uscarea la temperaturi ridicate şi cu putere mare este dăunătoare în multe privinţe. Este de preferat ca pentru să fie lăsat să se usuce singur sau şters uşor cu un prosop moale.
Schimbarea frecventă a şampoanelor - Deoarece nu se adaptează cu uşurinţă la formulele diferite oferite de diverse produse, este indicată folosirea părul un singur tip de şampon sau balsam de păr.
Un alt subiect destul de controversat, în materie de îngrijire a podoabei capilare, este cel al frecvenței cu care trebuie să ne spălăm părul.
„Un ritm normal de spălare a scalpului este la 4-5 zile. Este adevărat că sunt persoane care obișnuiesc să facă asta zilnic sau la două zile. Nu este neapărat bine, pentru că un nivel de sebum pe scalp este necesar pentru acest echilibru de protecție. Acel nivel de sebum ne protejează noul scalpul. Dacă este perturbat și ne spălăm mai des, atunci acel echilibru nu mai există și se întâmplă să apară tot felul de afecțiuni: exces de sebum la nivelul scalpului, adică acel păr gras, sau ne putem confrunta cu reversul, un păr foarte uscat. Ciclul normal este deci la 4-5 zile”, a declarat Dr. Pavelina Andrei, medic specialist Dermato - Venerologie, pentru Spectacola, în cadrul emisiunii Pastila de frumusețe.
- Image by jcomp on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci