Greta Thunberg, arestată după ce a blocat un bulevard la Bruxelles 

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Greta Thunberg a fost arestată la Bruxelles. 

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a fost arestată sâmbătă în timpul unui protest organizat la Bruxelles, care a avut ca scop eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili în Uniunea Europeană. Acțiunea a fost convocată de aproximativ 30 de mișcări europene unite sub platforma "United for Climate Justice - UCJ", conform agenției EFE.

Greta Thunberg a făcut parte dintr-un grup de circa 150 de activiști care au blocat un bulevard, ignorând avertismentele poliției belgiene, care a intervenit în cele din urmă pentru a debloca artera.

"Această criză climatică, ce nu face decât să escaladeze, este una existențială. În fiecare secundă în care liderii noștri continuă să finanțeze combustibilii fosili, aceștia au impact asupra tuturor generațiilor viitoare," a declarat Thunberg înainte de a începe acțiunea de blocare a bulevardului Grădinii Botanice din Bruxelles.

De ce protestează Greva Thunberg

Protestul a avut loc în urma unei scrisori deschise trimise pe 1 octombrie de UCJ către președinții instituțiilor Uniunii Europene, inclusiv președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și care a fost cosignată de peste 130 de cadre universitare și organizații, printre care Oxfam și Greenpeace.

În această scrisoare, activiștii solicită Uniunii Europene să "meargă dincolo de promisiuni și să ia măsuri concrete și imediate pentru a implementa inițiativele prezentate în cel de-al 8-lea Program de Acțiune pentru Mediu pe parcursul următorului ciclu legislativ. Așteptăm să vedem planuri pentru eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili în următorul program de lucru al Comisiei Europene."

De asemenea, subvențiile pentru combustibili fosili sunt considerate de organizațiile ecologiste ca fiind un factor care "perpetuează dependența față de sursele de energie poluante și subminează securitatea energetică europeană, în timp ce sprijină industriile care contribuie în mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră."

În scrisoare, activiștii subliniază că acest ajutor contravine propriilor obiective de mediu ale UE și "alimentează criza climatică globală, afectând în mod disproporționat comunitățile vulnerabile din Europa și Sudul Global."

În acest context, ei îndeamnă liderii Uniunii Europene să "conducă prin exemplu" și să implementeze angajamentul de a elimina subvențiile dăunătoare mediului în întreaga Uniune Europeană până în 2025, conform Acordului de la Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel