Greta Thunberg, cunoscuta activistă de mediu, a criticat industria modei şi a lansat acuzaţii conform cărora aceasta este un mare poluator.
"Industria modei contribuie negativ la schimbarea climatică. Nu mai menţionez impactul pe care îl asupra celor care sunt exploataţi în lume pentru ca unii să se bucure de bunuri dispensabile. Mulţi fac lucrurile să pară că merg în direcţia bună, că industria modei este mai responsabilă, mai "sustenabilă, etică, verde, neutră climatic sau dreaptă'. Se cheltuie sume exorbitante pe campanii de felul acesta. Dar să fim clari. Asta nu înseamnă nimic!
Nu poţi produce modă în masă sau să consumi sustenabil la modul în care arată lumea azi. De asta avem nevoie de o schimbare de sistem", a scris Greta Thunberg pe Twitter.
The fashion industry is a huge contributor to the climate-and ecological emergency, not to mention its impact on the countless workers and communities who are being exploited around the world in order for some to enjoy fast fashion that many treat as disposables. 1/3 pic.twitter.com/pZirCE1uci
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) August 8, 2021
Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg a spus că îndelung aşteptatul raport asupra climei dat luni publicităţii de grupul de experţi sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nu 'reprezintă vreo surpriză', potrivit DPA.
'Confirmă ceea ce ştim deja din mii de studii precedente şi rapoarte - că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă. Este o trecere în revistă serioasă (dar prudentă) a celor mai importante dovezi ştiinţifice disponibile în prezent', a scris tânăra activistă pe reţelele de socializare.
'Nu ne spune ce să facem', a remarcat ea referitor la raport, care sintetizează cele mai valoroase studii pe teme climatice realizate în ultimii ani. Depinde de noi să avem curaj şi să luăm decizii bazate pe dovezile ştiinţifice oferite de aceste rapoarte. Putem încă evita cele mai grave consecinţe, dar nu dacă acţionăm tot ca până acum şi nu tratăm criza aşa cum trebuie tratată o criză'.
Cu efecte mai severe şi într-un ritm mai accelerat, încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările, ameninţând cu noi dezastre fără precedent omenirea lovită deja de valuri de caniculă şi inundaţii, potrivit AFP.
Cu mai puţin de trei luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, constatările şocante ale experţilor în domeniul climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), prezentate într-un raport dat luni publicităţii, sunt asemenea alarmei dinaintea bătăliei: oamenii sunt 'indiscutabil' responsabili pentru dereglările climatice şi nu au altă soluţie în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră dacă vor să limiteze efectele negative.
Acest raport de evaluare, primul după şapte ani, adoptat vineri de 195 de ţări, trece în revistă cinci scenarii referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, de la cel mai optimist - după unii, utopic - la cea mai pesimistă ipoteză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci