Greta Thunberg și-a făcut din noi apariția alături de mai mai mulți membri ai Extinction Rebellion.
Un grup de activiști, inclusiv ecologista suedeză Greta Thunberg și membri ai Extinction Rebellion, au încercat să blocheze sâmbătă o fabrică de procesare a petrolului și gazelor din sud-vestul Norvegiei.
Într-o postare pe rețeaua de socializare, Extinction Rebellion Norway menționează că activiștii au intrat în zonă cu opt caiace și trei bărci cu motor. Aceștia au pătruns într-o zonă de securitate din afara fabricii de procesare Karsto pentru a „opri funcționarea normală a petrolierelor”.
Activiștii, inclusiv Greta Thunberg, se află în afara porților fabricii pentru a împiedica accesul vehiculelor.
„Nu putem sta cu mâinile în sân în timp ce industria combustibililor fosili le fură viețile oamenilor și destabilizează sistemele de susținere a vieții”, a spus Thunberg într-o postare.
Uzina Karsto este operată de compania Equinor din Norvegia și este cea mai mare de acest gen din Europa, potrivit datelor avute la dispoziție.
Potrivit Equinor, aproximativ 30 de zone de zăcăminte de petrol și gaze sunt conectate la centrală permanent pentru prelucrare.
O purtătoare de cuvânt a companiei Equinor a confirmat începutul protestului, subliniind că „în această etapă centrala funcționează normal”. Poliția se ocupă de protest, a mai spus aceasta.
Este de așteptat ca protestatarii să fie amendați și evacuați în orele imediat următoare de polițiști. Accesul în zonă este însă unul mai dificil.
Greta Thunberg este una dintre cele mai cunoscute activiste pentru combaterea schimbărilor climatice din lume. Ea a fost apreciată de tineri pentru creșterea gradului de conștientizare publică, în această privință.
Greta Thunberg s-a născut în capitala Suediei, Stockholm, în 2003. Mama ei, Malena Ernman, este cântăreață de operă, iar tatăl ei, Svante Thunberg, este actor.
Greta a aflat prima dată despre schimbările climatice la vârsta de opt ani. Între 11 și 12 ani a început să sufere de depresie, potrivit tatălui său, Svante.
„A încetat să mai vorbească... a încetat să mai meargă la școală,” a spus el.
În aceeași perioadă, Greta a fost diagnosticată cu sindromul Asperger, o formă de autism.
În vara anului 2018, la vârsta de 15 ani, Greta Thunberg a organizat prima "Greva Școlară pentru Climă" în fața parlamentului suedez. Protestul a fost intens mediatizat, iar sute de mii de tineri din întreaga lume s-au alăturat grevelor ei "Fridays For Future". Tatăl ei spune că Greta a devenit "mult mai fericită" după ce a început să militeze pentru climă. Ea a descris diagnosticul ei de autism ca pe o "superputere" care a motivat-o să protesteze.
"Faptul că sunt diferită este un dar," a declarat ea pentru BBC. "Dacă aș fi fost ca toți ceilalți, nu aș fi început această grevă școlară."
Între 2019 și 2020, și-a luat un an liber de la școală pentru a se concentra pe activism și a devenit cunoscută pentru discursurile sale pasionate adresate liderilor mondiali.
Citește și Greta Thunberg a fost reținută de polițiști în Suedia, după protestele de la Eurovision
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu