Un nou studiu sugerează că există o legătură strânsă între greutatea cu care te-ai născut și șansele de a face Covid-19.
Nașterea subponderală triplează șansele de a suferi o infecție gravă cu coronavirusul. Acest lucru este demonstrat de un studiu coordonat de cercetători de la Spitalul Clínic-IDIBAPS în care indică faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, care s-au născut cu mai puțin de 2,5 kilograme, au un risc mai mare de a ajunge la terapie intensivă din cauza Covid-19.
Datele studiului, publicate în revista „Scientific Reports”, pot ajuta la identificarea timpurie a pacienților cu risc mai mare de a avea o formă severă a bolii, conform 20min.es.
Avantajele acestei descoperiri "sunt cele pe care le-ar putea avea cunoașterea oricărui alt factor de risc", explică Fàtima Crispi, coordonator al studiului. Potrivit 20min.es, dacă un medic are în față o persoană cu test pozitiv, el trebuie să decidă ce să facă cu acel pacient în funcție de "ce fel de persoană este".
De exemplu, dacă vorbim despre un bărbat, se știe că evoluția bolii, în cazul bărbaților, va fi probabil mai gravă. Dacă aveți hipertensiune sau sunteți în vârstă, de asemenea riscurile cresc. „Dar dacă aveți în față o tânără de 20 de ani, aparent sănătoasă, dar născută cu o greutate redusă, atunci trebuie monitorizată mai atent”, clarifică cercetătorul.
După cum s-a subliniat în studiu, „mediul din uter induce modificări permanente în structura, funcția și metabolismul organelor în curs de dezvoltare”. Prin urmare, majoritatea schimbărilor care apar în primele luni de viață persistă pe termen lung, ceea ce duce la un risc crescut de boală la vârsta adultă.
„Principala cauză a nașterii persoanelor cu greutate redusă este faptul că placenta a ”îmbătrânit” înainte de vreme și nu a hrănit bine fătul când era în uter”, spune Crispi. Specialistul explică faptul că atunci când acel făt primește mai puțină hrană și mai puțin oxigen, sistemul cardiovascular încearcă să se adapteze la această situație anormală și funcționează mai mult decât în mod normal (creșterea presiunii, hipertrofiile inimii etc.). „După acele modificări pe care sistemul a trebuit să le facă, atunci când persoana se naște, există mici probleme”, adaugă el.
Conform ipotezei „celor două lovituri”, aceasta ar fi prima. "Există o primă lovitură care v-a afectat inima sau v-a afectat sistemul cardiovascular și o face mai susceptibilă. Dacă aveți o viață foarte sănătoasă nu se va întâmpla nimic, dar dacă aveți o altă „lovitură”, riscați să faceți o boală mai gravă”, a mai zis specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News