Țîrlea Medeea, vicepreședinte în cadrul Asociației Elevilor din București și Ilfov, a vorbit, in exclusivitate pentru DC News, despre perspectiva unei greve generale în învățământ.
Care este poziția Asociației Elevilor din București și Ilfov cu privire la greva generală?
„Noi considerăm că greva este o inițiativă pozitivă. Susținem profesorii pentru că empatizăm și rezonăm cu ideea aceasta că nu este tocmai în regulă ca un profesor debutant să aibă în jur de aproximativ 2400 lei salariu net și un profesor cu experiență de peste 25 de ani în sistemul educațional să aibă nici măcar dublu, maxim undeva la 3500, 4000 de lei, ceea ce nu este în regulă, fiindcă, având în vedere eforturile pe care ei le depun, este o sumă foarte redusă.
Exceptând aceste aspecte, elevii ar fi destul de afectați. Trebuie luat în considerare acest aspect, fiindcă nu știm ce se va întâmpla cu situația lor școlară, cum vor fi încheiate mediile fiindcă dacă anul școlar ar urma să se încheie pe 22 mai 2023, mulți dintre noi, din multe instituții școlare, nu avem note la o serie de materii și discipline, unele dintre ele chiar relevante, nu doar sport sau desen, și nu mai avem cum să obținem alte note.
Considerăm că situația ar trebui încheiată în favoarea elevilor, astfel încât să nu fie nevoie să rămânem cu situațiile neîncheiate. Nu ar fi deloc favorabil. Totodată, eu spre exemplu, trecând anul viitor în an terminal, nu aș prefera să repet sau să recuperez anumite zile.
Ar fi un impediment fiindcă s-ar decala examenele naționale, respectiv, Evaluarea Națională, Bacalaureatul și sesiunile, fiindcă este vorba și despre învățământul universitar, și nu ar fi în regulă.
Ar trebui mai bine reglementată această grevă fiindcă afectează o mare parte din societate și nu știu exact ce avantaje vor avea profesorii pe termen scurt, adică nu considerăm că e neapărat o soluție eficientă acum. Trebuie gândită mai bine și pe termen lung și să fie mai bine reglementată și structurată fiindcă nu e în regulă să rămânem fără note.”, a spus Țîrlea Medeea.
În cazul în care situația se prelungește, considerați că ar putea fi o încălcare a dreptului la educație?
„Depinde din ce perspectivă privim. Nu neapărat încălcarea dreptului la educație, doar că ar fi o amânare. Anul școlar s-ar termina mai devreme, mulți nu ar avea șansa de a-și mări mediile și unii chiar nu au note, nu au de unde să-și formeze media în sine. Există profesori care trec notele la disciplinele lor chiar în ultima zi, când se încheie mediile.
Dacă greva ar dura în jur de 5 săptămâni, și oricât ar dura, ea există, dar trebuie reglementată astfel încât să nu se ajungă în situații de a nu se încheia mediile și să repetăm anumite zile sau anul școlar să nu fie definitivat.
Nu e neapărat o încălcare a dreptului la educație, cât o amânare.”, a spus Țîrlea Medeea.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că solicitările profesorilor cu privire la majorările salariale sunt îndreptăţite, apreciind că aceştia trebuie plătiţi "la adevărata lor valoare".
„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile cum se aşează ele. Prima chestiune: solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite în condiţiile în care am avut şi avem încă o inflaţie destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reaşezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult şi am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul 'România educată'. Dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condiţiile pentru a-şi face treaba aşa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident salarizarea. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate", a spus şeful statului la Reykjavik.
El a afirmat că subiectul privind majorările salariale ale profesorilor a părut în spaţiul public amestecat artificial cu dezbaterile pe Legile educaţiei.
„În Legile educaţiei chestiunile salariale nu apar. Ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila naţională de salarizare care trebuie să fie actualizată. Şi aştept şi eu - şi o să insist pe această chestiune - ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele care se fac pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac planul lor şi nu acestea le discut. Eu discut despre nevoile sistemului educaţional din România şi aici trebuie să avem grijă. Dacă vrem să într-adevăr un sistem foarte performant şi avem pretenţii de la dascăli, trebuie să-i şi plătim", a declarat şeful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu