Franţa se pregăteşte joi pentru o grevă de amploare, în special în sectorul transporturilor, obiectivul protestatarilor fiind acela de a-l forţa pe preşedintele Emmanuel Macron să renunţe la proiectul său de reformă a sistemului de pensii, transmite AFP.
Mişcarea de protest, care ar urma să dureze mai multe zile, aduce în minte grevele din 1995, care atunci au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat Guvernul de la acea dată să revină asupra planurilor sale de reformare a sistemului de pensii. Mai multe sondaje de opinie arată că, deşi francezii sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susţin de asemenea greva, într-o ţară care îşi aduce aminte de mobilizarea puternică înregistrată cu ocazia protestelor 'vestelor galbene' de la sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019.
Angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi 'vestele galbene', toţi au făcut un apel în vederea mobilizării pentru ziua de joi. Potrivit Ministerului de Interne, un număr de 245 de manifestaţii şi mitinguri urmează să aibă loc pe întreg teritoriul Franţei. Greva ar urma să afecteze în special serviciile de transport în regiunea Parisului, în condiţiile în care 11 din cele 14 linii de metrou vor fi închise, precum şi traficul feroviar, compania de căi ferate SNCF intenţionând să anuleze 90% din trenurile de mare viteză şi circa 80% din trenurile regionale.
În plus, protestele ar putea să dureze mai multe zile, având în vedere că sindicatele au făcut apel pentru o grevă pe o perioadă nelimitată. În sectorul transporturilor aeriene, compania franceză Air France a anulat deja 30% din zborurile interne şi 15% din zborurile pe distanţe medii. La rândul său, compania EasyJet a anunţat miercuri anularea a 233 de zboruri interne şi pe distanţe medii, dintre care 70 din sau spre Marea Britanie.
În şcolile din Franţa, este prognozată o rată de participare la grevă de 55%, care va creşte până la 78% în cazul şcolilor din zona Parisului, susţine Ministerul Educaţiei. Reforma sistemului de pensii, una din măsurile importante ale preşedintelui Emmanuel Macron, vizează unificarea celor 42 de regimuri actuale de pensionare (pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale, pensii complementare, etc.) într-un sistem universal pe bază de puncte. Mobilizarea împotriva acestui proiect 'se anunţă a fi una puternică şi durabilă', a avertizat sindicatul CGT, care a făcut un apel la grevă împreună cu Force ouvriere dar şi cu alte organizaţii sindicale.
Cu toate acestea, CFDT, cel mai mare sindicat francez, nu intenţionează să se alăture mişcărilor de protest chir dacă a făcut un apel pentru un sistem de pensionare universal, mai clar şi mai corect. În replică, Guvernul de la Paris pare hotărât să nu cedeze la presiuni. 'Nu voi renunţa', a avertizat Emmanuel Macron, în timp ce premierul Edouard Philippe este 'mai hotărât ca niciodată'. Acesta din urmă ar urma să dezvăluie proiectul de reformă a pensiilor la mijlocul lunii decembrie, urmând să fie prezentat Parlamentului la începutul lui 2020, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu