Grevă în Justiție. Alina Gorghiu (MJ) susține că „dialogul este soluția, nu protestul”

Alina Gorghiu Foto: Facebook
Alina Gorghiu Foto: Facebook

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, le-a transmis un mesaj magistraților care vor intra în grevă.

 

“Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul.

Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu. Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie.

Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat. Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar” a precizat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Grevă magistrați pentru pensii speciale. Reacție vehementă a avocaților despre efectele grave și statul de drept

Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis, în contextul în care majoritatea instanțelor din România sunt blocate de protestul magistraților demarat pentru menținerea pensiilor speciale, că ”dialogul instituțional este esențial pentru evitarea unui blocaj sistemic”.  

”Comisia Permanentă a U.N.B.R., întrunită în ședință online la 20 iunie a.c., își manifestă profunda preocupare față de anunțul mai multor instanțe din țară privind suspendarea pe termen nelimitat a activității judiciare și consideră că problemele menționate drept cauză a acestui demers pot fi rezolvate numai printr-un dialog deschis, la nivel instituțional, între factorii implicați, în vederea identificării soluțiilor menite a echilibra disfuncționalitățile cu care se confruntă sistemul judiciar.

Corpul profesional al avocaților din România cunoaște foarte bine că impredictibilitatea legislativă, subfinanțarea, schemele reduse de personal, supraaglomerarea instanțelor, durata procedurilor judiciare reprezintă tot atâtea cauze care perturbă funcționarea eficientă și independentă a justiției, afectând în mod direct interesele cetățenilor, precum și activitatea tuturor partenerilor sistemului judiciar. În numele avocaților din România, parteneri indispensabili ai justiției, U.N.B.R. își exprimă deplina disponibilitate, în limitele competențelor conferite prin lege, de a se implica în rezolvarea problemelor cu care sistemul judiciar se confruntă în prezent, inclusiv cele cu privire la asigurarea personalului de specialitate, în vederea evitării blocajelor în justiție și a afectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Totodată, constatând că întreruperea activității judiciare nu are un caracter unitar la nivelul tuturor instanțelor, U.N.B.R. solicită tuturor instanțelor să comunice barourilor situația de fapt de la nivelul fiecărei instanțe. De asemenea, anunțurile privind demararea acțiunii de protest nu precizează cu claritate care sunt categoriile de cauze ce reprezintă excepții de la măsura întreruperii activității, existând astfel riscul producerii unor efecte grave, pe termen lung, care, în caz de prelungire sine die a măsurii anunțate, sunt de natură a provoca un blocaj sistemic și a afecta funcționarea statului de drept.

U.N.B.R. consideră că măsura de întrerupere a activității instanțelor trebuie să fie proporțională cu principiul asigurării continuității justiției și face apel la factorii decizionali să identifice soluții adecvate, prin consultare cu corpul profesional al avocaților, astfel încât să nu fie afectate nici drepturile magistraților și nici cele ale cetățenilor, ca beneficiari ai actului de justiție” arată un comunicat de presă publicat de UNBR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel