Piloţii Ryanair din Irlanda ameninţă că vor declanşa încă două greve.
Piloţii Ryanair din Irlanda au anunţat încă două greve de 24 de ore, sporind presiunile asupra celei mai mari companii aeriene low-cost din Europa pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă, în vederea împiedicării unei mişcări de protest la nivel european, transmit Xinhua şi Reuters.
Aproximativ 100 din cei 350 de piloţi irlandezi ai Ryanair au declanşat joi prima lor grevă, cerând un sistem de salarizare mai transparent, promovări şi transferuri, în vederea limitării a ceea ce sindicatul FORSA/IALPA susţine că ar fi libertatea excesivă a conducerii de a dispune de carierele angajaţilor.
Joi, aproape 5.000 de clienţi ai Ryanair au fost afectaţi după ce operatorul aerian a anulat 30 dintre cele 290 de zboruri din Irlanda, mai puţin de 2% dintre cele 2.300 de curse aeriene zilnice. Dar sindicatele care reprezintă personalul navigant al Ryanair din Italia, Spania, Portugalia şi Belgia au anunţat declanşarea unor greve la sfârşitul lunii iulie dacă operatorul aerian nu va face concesii în privinţa condiţiilor de lucru.
Listă cu 34 de cereri
Joi, sindicatul irlandez FORSA/IALPA a avertizat că intenţionează să demareze încă două mişcări de protest de 24 de ore, în 20 şi în 24 iulie. Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.
În decembrie, Ryanair a avut primele negocieri cu sindicatele, din istoria de 32 de ani a companiei, care au ajutat la evitarea unei greve la nivel european. În urma discuţiilor, piloţii Ryanair din Portugalia, Irlanda şi Italia renunţaseră la mişcările de protest programate înainte de Crăciun, dar piloţii din Germania au oprit activitatea timp de patru ore.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.
Vezi și: Alertă în Europa: Elanul economic al UE s-a temperat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu