Greva declanşată joi la Salina Praid continuă şi în week-end, protestatarii resping propunerea autorităţilor de a debloca măcar activitatea de turism şi cer discuţii cu preşedintele Consiliului de Administraţie, cu directorul general al Societăţii Naţionale a Sării dar şi cu oficiali cu ''putere de decizie'' din Ministerul Economiei.
Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat sâmbătă că protestatarilor li s-a propus să deblocheze activitatea de turism, urmând ca liderii de sindicat să fie primiţi luni, la Bucureşti, de reprezentaţi ai Ministerului Economiei şi Ministerului Muncii, dar aceştia nu au fost de acord.
"S-a luat legătura, cu sprijinul domnului secretar de stat Mircea Duşa, cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Ministerului Muncii iar liderii sindicali din mina Praid sunt aşteptaţi luni, la ora 13,00, pentru negocieri, cu condiţia să se deblocheze turismul din Praid, pentru că turiştii care au plătit abonamente pentru a vizita salina nu au nicio vină din acest punct de vedere. Am luat legătura cu liderul de sindicat Kelemen Jozsef, care a refuzat orice fel de propunere şi a zis că ei nu aşteaptă decât să vină preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Societăţii Naţionale a Sării să discute cu ei, iar luni, când toţi greviştii vor fi prezenţi, se va lua o decizie în acest sens", a declarat prefectul Harghitei.
Turiștii nu mai pot vizita salina
La rândul său, Kelemen Jozsef a susţinut că aproximativ 60 de protestatari se află la intrarea în mină, activitatea turistică este blocată şi propunerea autorităţilor a fost refuzată.
Ni s-a propus să mergem la minister luni, la ora 13, dar noi vrem să trimită domnul ministru, că are toată puterea, oameni de decizie la noi. Eu degeaba mă duc cu trei oameni, că acolo mă învârt cum vor ei. Aceasta nu este o grevă organizată de sindicat, este oprirea spontană a lucrului, fiecare om a luat această hotărâre, nu mă pot duce cu 130 de oameni la minister. Nu suntem de acord cu deblocarea activităţii de turism, le-am dat turiştilor banii înapoi, a spus liderul de sindicat.
Revendicările protestatarilor vizează reintroducerea coeficienţilor de ierarhizare între calificări, astfel încât să nu mai existe inechităţi salariale între anumiţi angajaţi, creşterea salariilor de bază cu 20 la sută şi schimbarea conducerii salinei, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu