Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că alegerile parlamentare anticipate nu mai sunt lipsite de sens în România.
"Marcel Ciolacu a făcut o mişcare politică de prim rang, că nu a luat el valul în piept. El şi PSD luau valul în piept. Şi aşa toate partidele tradiţionale sunt în cădere în sondaje, se duceau la vale de tot (n.r. VEZI AICI ULTIMUL SONDAJ CURS).
Dacă preşedintele Iohannis reuşeşte să pună capăt grevei, da, punctează politic, dar nu ştiu la ce îi foloseşte", a punctat Bogdan Chirieac la România TV.
"Dar rocada se mai poate face sau nu se mai poate face? Gaura de 20 de miliarde rămâne", a intervenit Niels Schnecker, prezentatorul emisiunii Cheia Zilei.
"28 de miliarde acum. Dezmăţul bugetar e din 2019 încoace. Până atunci eram încadraţi în deficitul de 3%. Dezmăţul a început după plecarea doamnei Viorica Dăncilă de la Palatul Victoria. A fost şi pandemie, motive găsim 1000. În momentul ăsta, ţara are nevoie de un guvern foarte puternic şi vă spun pe tapet pentru prima dată: poate alegerile parlamentare anticipate nu sunt lipsite de sens. Sunt de acord că nu se poate în România, dar în acest moment bani pentru profesori nu sunt, ne împrumutăm pe pieţele externe cu dobândă de 9% în euro, sunt probleme cu administraţia nefuncţională, cu justiţia nefuncţională.
Marcel Ciolacu vine acum şi spune că erau probleme care trebuiau rezolvate, conform PNRR, de actualul guvern. Dar actualul guvern nu a rezolvat nici pensiile speciale, nici pensiile pe contribuţie, nimic. Încă ceva foarte important. Educaţia nu înseamnă numai bani. Au primit 3,2% din PIB, cât le-a dat şi Nicolae Văcăroiu în 1995. Problema nu e doar legată de salariile profesorilor, ci şi de industria paralelă a meditaţiilor, obligarea elevului să vină la meditaţii, că altfel nu trece clasa, multe probleme", a mai spus Bogdan Chirieac.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație.
În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.
În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu