Creditorii Greciei s-au înțeles asupra reformelor solicitate Atenei, dar nu și asupra unui ultimatum, care ar fi trebuit transmis guvernului elen. Negocieri la nivel înalt au avut loc la Berlin, între reprezentații Fondului Monetar, ai Comisiei Europene și ai principalilor creditori, Germania și Franța. La discuții au participat Angela Merkel, Francois Hollande, Jean-Claude Juncker, șeful eurozonei, Mario Draghi și cel al FMI, Christine Lagarde.
Bruxelles-ul a adoptat o poziție mai flexibilă, în tentativa de a ajunge la un compromis cu Grecia, atenuând poziția mai dură a FMI. Totuși, UE cere guvernului condus de Alexis Tsipras să adopte un plan de austeritate, pentru a avea acces la finanțări de 7,2 miliarde de euro, în viitorul apropiat. Este solicitată reforma sistemului de pensii și a legislației muncii. Mingea este acum în terenul lui Tsipras, a spus ministrul german de Finanțe.
Politicienii europeni se tem să accepte măsuri care ar putea fi prezentate de Syriza drept o victorie în disputa cu creditorii, pentru că s-ar întări curentele naționaliste în țările membre. De asemenea, ar crește presiunea anti-disciplină fiscală. Potrivit The Guardian, nici Statele Unite nu doresc o criză majoră, cum ar fi cea provocată de un default al Greciei, din cauza contextului internațional. Slăbirea zonei euro l-ar favoriza pe Putin, scrie ziarul amintit.
Guvernul elen a dat asigurări că va plăti, în această săptămână, rata curentă a datoriei externe, de circa 300 de milioane de euro, iar șeful Băncii Naționale a exclus o părăsire a zonei euro, afirmând că nu există posibilitatea tehnică a exitului, din punct de vedere legal. Termenul până la care funcționează ”armistițiul” cu creditorii este de 30 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci