În această după amiază, în mai multe localități din județul Argeș a avut loc o furtună, iar grindina căzută a avut dimensiuni considerabile.
Norii s-au dezlănțuit în această după amiază în mai multe localități din județul Argeș. Creșterea bruscă a temperaturii din ultimele zile și prezența aerului cald în atmosferă a favorizat apariția norilor cumulonimbus, formațiuni de mare dezvoltare verticală care cauzează ridicarea aerului cald la altitudine. Când masa de aer crește în înălțime, intră într-o scădere a temperaturii ca urmare a gradientului termic de mediu, iar aerul cald ridicat se răcește.
Atunci când temperatura dintr-un cumulonimbus este foarte scăzută, se formează și particule de gheață. Un astfel de fenomen a avut loc, în această după amiază, în localitatea Vlădești din județul Argeș, dar și în alte localități din zonă. În imagini, se poate vedea mărimea particulelor de gheață, care au dimensiuni impresionante, unele fiind mai mari decât o nucă.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 19.00 sunt sub cod roșu de ploi torențiale localitățile Asău, Agăș, Ghimeș-Făget, Palanca și Brusturoasa, din județul Bacău. Aici se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 40 - 50 l/mp - în zona avertizată s-au acumulat în ultima oră 40 - 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.
În localitățile Topoloveni, Leordeni, Bogați, Priboieni, Căteasca, Vulturești, Davidești, Beleți-Negrești, Hârtiești, Dobrești și Boțești, din județul Argeș și în localitățile Voinești, Ludești și Cândești, din județul Dâmboviţa este cod roșu de ploi până la ora 18.45. Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 40 - 50 l/mp - în ultima oră s-au cumulat aproximativ 40 - 50 l/mp, descărcări electrice frecvente, citează Mediafax.
Ministerul Sănătății a emis mai multe recomandări adresate populației, având în vedere avertizările Administrației Naționale de Meteorologie privind codul roşu de caniculă valabil zilele acestea în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării.
Astfel, populația este sfătuită să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 - 18.00, să regleze aparatul de aer condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar cei care nu au aer condiționat în locuință să petreacă 2 - 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine) și să nu folosească ventilatoarele dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să facă duşuri călduţe, fără a se şterge de apă și să bea zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute.
Trebuie evitate, în perioada de caniculă, alcoolul și băuturile cu conţinut ridicat de cofeină, dar trebuie consumate fructele şi legumele proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci