Gripa A(H1N2)v se transmite de la porc la om. Simptomele la care să fie atenți fermierii

Gripa porcină a început să contamineze oamenii. Imagine cu caracter ilustrativ, foto Leah Kelley, Pexels
Gripa porcină a început să contamineze oamenii. Imagine cu caracter ilustrativ, foto Leah Kelley, Pexels

Toate persoanele care cresc porci în gospodărie au fost avertizate să-și controleze animalele și mențină igiena și distanța față de acestea, după ce s-a dovedit, săptămâna trecută, că o tulpină de gripă care afectează porcii domestici poate contamina oamenii.

Simptomele gripei porcine la animale pot include: strănut, tuse și dificultăți de respirație, avorturi, secrețiilor oculare sau nazale, febră, pierdere în greutate, slăbiciune, ochi umflați și roșii. 

Gripa transmisă de la porci la om a făcut sute de victime în Mexic și SUA, în 2009, iar după ce boala s-a răspândit în Asia și Europa, OMS a declarat prima pandemie a acestui secol. Din fericire, focarul din America a izbucnit în timpul verii, așa încât vaccinul gripal cu noua tulpină a putut fi administrat pe scară largă până la venirea sezonului rece. 

Gripa cu tulpina A(H1N2)v care afectează porcii domestici a început să treacă la om, fiind depistate cazuri de contaminare cu H1N2 în Europa și Statele Unite. Până acum, persoanele contaminate nu au răspândit boala, iar medicii spun că virusul se transmite doar de la porci la oameni, nu și de la om la om.

Totuși, autoritățile de sănătate publică monitorizează situația, atente la riscul unei mutații, mai ales că epidemia cu virusul gripei umane este activă în emisfera nordică.

Asociația Crescătorilor de Porci a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de gripă porcină în ultimele săptămâni, anunță presa și din Marea Britanie.

"Cei care cresc porci ar trebui să fie vigilenți în fața oricăror semne de boală printre animalele lor și să mențină niveluri ridicate de igienă și biosecuritate când lucrează cu porci. De asemenea, vă încurajăm să consultați Codul de Practică pentru Gripa Porcină și medicul veterinar”, se arată într-un comunicat al Asociației, care mai anunță că sunt puse la dispoziția fermierilor teste gratuite.

Oficiul Veterinar din Marea Britanie le-a cerut tuturor crescătorilor de porci să raporteze orice suspiciune de gripă porcină medicului veterinar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel