Mai multe focare de gripă aviară au apărut în Europa și Asia, îngrijorându-i pe specialiști.
Mai multe focare de gripă aviară severă au apărut în Europa și Asia, fiind raportate în ultimele zile la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), semn că virusul se răspândește din nou rapid, relatează CNN.
Răspândirea gripei aviare patogenă, numită în mod obișnuit gripă aviară, a pus industria păsărilor de sol în alertă, după ce focarele anterioare au dus la sacrificarea a zeci de milioane de capete. De asemenea, focarele duc adesea la restricții comerciale.
Noile cazuri de răspândire atrag și atenția epidemiologilor, deoarece virusul poate fi transmis la oameni. China a raportat 21 de infecții umane cu subtipul H5N6 de gripă aviară până în acest an, mai multe decât în întregul an 2020.
Coreea de Sud a raportat un focar la o fermă de aproximativ 770.000 de păsări de curte din Chungcheongbuk-do, a declarat luni OIE, citând un raport al autorităților sud-coreene. Toate animalele au fost sacrificate. Tot în Asia, Japonia a raportat primul focar din sezonul de iarnă 2021, la o fermă de păsări din nord-estul țării, a declarat OIE, confirmând o declarație de săptămâna trecută a ministerului japonez al Agriculturii. Serotipul din acest focar a fost H5N8.
În Europa, Norvegia a raportat un focar de gripă aviară H5N1 în regiunea Rogaland într-un stol de 7.000 de păsări, a spus OIE. Focarele apar, în general, toamna, răspândite de păsările sălbatice migratoare.
Guvernul belgian a pus țara sub un risc crescut de gripă aviară, ordonând ca păsările de curte să fie ținute în casă începând de luni, după ce o variantă patogenă a gripei aviare a fost identificată la o gâscă sălbatică din apropiere de Anvers.
O mișcare similară a avut loc în Franța vecină la începutul acestei luni și în Țările de Jos în octombrie.
Gripa aviară nu se poate transmite prin consumul de produse din carne de pasăre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News