Experimentele pentru crearea unei forme mutante ale virusului gripei aviare, H5N1, au fost reluate în Olanda. Cercetătorii admit că există riscuri, dar susțin că numai așa pot pregăti omenirea pentru o epidemie mondială. În urmă cu un an s-a decis oprirea testelor după ce cinci mutații succesive au făcut posibilă transmiterea gripei de la om la om printr-un simplu strănut. Înainte, gripa aviară putea fi transmisă doar de la animal la om.
Tot anul trecut, oamenii de știință și-au afirmat temerea că virusul H5N1 ar putea scăpa accidental din laborator. Astfel, ar putea deveni o armă biologică letală, ușor de manevrat de grupări teroriste, cu rezultate devastatoare pentru întreaga planetă. Testele cercetătorilor au fost stopate. Daily Mail scrie că experimentele vor fi reluate, în laboratoare de „maximă siguranță” din Olanda, însă ar putea fi extinse și în alte state.
Autorii acestor experimente recunosc și în prezent că virusul presupune un risc ridicat pentru întreaga omenire, însă ei susțin continuarea testelor. Motivul este că virusul poate suferi mutațiile respective și în mod natural. Astfel, fără o amplă cercetare în domeniu, oamenii de știință nu ar avea soluții împotriva H5N1. Totodată, cercetătorii au adus ca argument și faptul că testele cu pricina ar ajuta la producerea de medicamente și vaccinuri mai eficiente pentru gripa sezonieră. Ei recunosc și că temerile celor care le-au contestat munca ar putea fi îndreptățite.
„Înțelegem perfect riscurile care sunt asociate cu munca noastră în acest caz și, de aceea, vom lua toate măsurile de precauție pentru a face aceste experimente în siguranță”, a precizat Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea din Tokyo.
Oamenii de știință din afara acestui proiect au o cu totul altă părere. Ei critică demersul de laborator al cercetătorilor care experimentează forme mutante ale virusului H5N1. Consideră că riscurile acestor experimente sunt mai mari decât potențialele beneficii. Contestatarii susțin că mutația realizată în laborator nu face decât ca virusul gripei aviare să devină şi mai periculos.
Inginerul genetician Sir Richard Roberts, deținător al Nobelului pentru Medicină, în 1993, spune că decizia reluării experimentelor a fost luată „de un grup mic de oameni de știință, în interes personal”, care „au luat peste picior conceptul de consimțământ”. „Ar trebui oare să încercăm să producem în laborator un virus atât de periculos, încât o singură scăpare ar putea ucide o mare parte din populația lumii? Eu spun că NU”, a spus geneticianul.
În 2011, o echipă de cercetători formată din olandezi și americani, condusă de Ron Fouchier, de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, au creat o mutație a virusului gripei aviare care să poată fi transmisă prin intermediul aerului. Atunci, specialiștii au afirmat că doresc să urmărească modul de răspândire al virusului, pentru a se fabrica un antidot. Specimenele de gripă super-ucigașă au fost ținute într-o mare discreție într-un laborator din Olanda. În opinia unor oameni de știință, reproducerea virusului H5N1 este o amenințare la adresa populației Terrei. Poate provoca moartea a milioane de purtători, prin răspândirea sa cu ușurință de la persoană la persoană.
Administrația Statelor Unite și-a exprimat, în urmă cu doi ani de zile, temerea ca tulpina mortală a virusului aviarei să nu ajungă pe mâna teroriștilor, urmând a fi folosită, ulterior, ca armă biologică de distrugere în masă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci