Gripa aviară. Primăria Sectorului 1 a luat primele măsuri după apariția bolii

Gripa aviară
Gripa aviară

Celula de criză constituită ieri la Primăria Sectorului 1 a luat noi măsuri pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară pe teritoriul acestei zone administrative. 

Începând vineri, timp de 30 de zile, comerțul cu păsări și ouă de către producătorii individuali, a fost interzis în toate piețele din Sectorul 1. Menționăm că nu a fost restricționată comercializarea de produse avicole, în supermarket-uri și celelalte magazine autorizate.

Totodată, a fost interzisă pe teritoriul Sectorului 1, organizarea de târguri și expoziții de păsări. Mai mult, începând de sâmbătă, 11 februarie 2017, Poliția Locală Sector 1, va demara controale în piețe privind comercializarea de păsări și ouă. Acest control, va fi dublat și de Administrația Piețelor Sector 1, în special în Piața 16 Februarie.

"Răspundem cu măsuri concrete, în limita competențelor pe care le avem, pentru a preveni răspândirea acestor cazuri izolate de gripă aviară. Toți directorii din primărie știu ce au de făcut pentru ca populația să fie în siguranță și situația să fie ținută sub control", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

O altă măsură pentru prevenirea și răspândirea focarului de boală, dispusă în această dimineață de celula de criză, o constituie verificarea de către Poliția Animalelor a gospodăriilor care dețin păsări pentru a se asigura că acestea sunt ținute închise și nu vin în contact cu păsările sălbatice.

De asemenea, începând de astăzi Poliția Locală a început o amplă campanie de informare a cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie să le ia pentru prevenirea răspândirii cazurilor de gripă aviară. Astfel, polițiștii locali au distribuit și afișat în locuri vizibile pliante informative. Acestea au fost distribuite și afișate la gurile de metrou, în piețele din Sectorul 1, la intrarea în parcuri, la gospodăriile oamenilor, în zona lacurilor, la comercianții de furaje pentru păsări și în alte locuri aglomerate din această zonă administrativă. Campania de informare va dura 30 de zile. Pliantul informativ poate fi găsit atașat.

[citeste si]

În plus, va fi ținută o legătură strânsă cu societatea de salubrizare ROMPREST, pentru a aduna fără întârziere păsările moarte sau căzute pe domeniul public.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie din curtea proprie sau din locuri publice trebuie să fie anunțate, în regim de urgență, la Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, telefon 021/3480565, fax 021/3482352, e-mail [email protected].

Potrivit unui buletin de analiză, emis de Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, a fost confirmată influența aviară la cinci pescăruși găsiți morți pe malul lacului Grivița, în aval de barajul Străulești.

În aceste condiții, Direcția Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, instituția care conduce celula de criză de la nivelul Capitalei, a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri în jurul locației unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 și 6 din Municipiul București precum și localitățile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna din județul Ilfov.

Cum se poate răspândi gripa aviară?

Gripa aviară este infecţia determinată de virusuri gripale specifice păsărilor, care în mod normal afectează curcile, găinile, struţii, fazanii, potârnichile, raţele, gâştele, păsările sălbatice acvatice din fauna locală şi migratoare.

Virusul este transmis prin intermediul păsărilor bolnave, moarte, a apei contaminate şi prin fecalele şi secreţiile din căile respiratorii ale păsărilor sălbatice purtătoare.

Pentru a preveni infectarea păsărilor domestice, acestea trebuie ţinute în ţarcuri special construite, care să le izoleze complet de păsările sălbatice. Aceste ţarcuri trebuie să fie acoperite complet, pentru ca excrementele păsărilor zburătoare să nu ajungă în spaţiul păsărilor domestice. Totodată, păsările domestice trebuie ţinute separat pe specii (raţele separat de gâşte, separat de găini, separat de curci şi aşa mai departe). În măsura în care aceste ţarcuri nu pot fi construite, trebuie avut grijă ca măcar păsările din gospodărie să nu părăsească teritoriul curţii, limitând astfel contactul cu alte păsări din vecinătate.

Semne posibile de gripă aviară la păsări:

Ochi roşii , secreţii nazale şi lacrimale evidente , stare generală alterată, creasta umflată şi cianotică, pielea capului şi a gâtului violacee, cianotică şi tumefiată, dificultăţi în respiraţie.

Odată infectate, atât păsările domestice cât şi cele sălbatice (inclusiv găinile, raţele, gâştele, curcanii şi porumbeii) se pot îmbolnăvi şi muri, infecția se extinde imediat, drept urmare, ca o măsură radicală, toate păsările din curte trebuie sacrificate.

Cum se pot infecta oamenii?

Principala cale de infectare este contactul direct cu păsările bolnave sau cu suprafeţe şi obiecte contaminate. Infectarea poate avea loc de asemenea în timpul tăierii, jumulirii, tranşării şi pregătirii păsărilor pentru a fi gătite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel