Anul acesta s-a răspândit mai rapid gripa aviară în UE decât în anul trecut.
CITEȘTE ȘI: Un nou semnal de alarmă pentru sănătatea publică: Gripa aviară, suspectată la patru muncitori din Washington
Gripa aviară s-a răspândit mai rapid în Uniunea Europeană în acest sezon decât în 2023, stârnind îngrijorări cu privire la o repetare a crizelor anterioare care au dus la moartea a zeci de milioane de păsări de curte și reînnoind temerile că aceasta s-ar putea extinde la oameni.
Gripa aviară înalt patogenă, denumită în mod obișnuit gripă aviară, a ucis sute de milioane de păsări din întreaga lume în ultimii ani.
Cu toate acestea, ea nu a fost detectată la oameni sau la bovine în UE, spre deosebire de SUA, unde virusul s-a răspândit la aproape 400 de turme de vaci de lapte din 14 state în acest an și a fost detectat la 36 de persoane începând din aprilie.
Patru dintre acestea au lucrat la o fermă comercială de ouă infectată cu virusul.
Răspândirea virusului la oameni și la alte specii de mamifere, inclusiv la bovinele de lapte și la porcinele din SUA, stârnește îngrijorarea că virusul ar putea suferi o mutație, devenind unul ușor transmisibil între oameni și declanșând o pandemie.
Între începutul sezonului de migrație, la 1 august, și sfârșitul săptămânii trecute, țările UE au raportat un total de 62 de focare de gripă aviară în ferme avicole, majoritatea în estul blocului, conform datelor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.
Această cifră se compară cu cele șapte focare de gripă aviară raportate în fermele din UE până în aceeași etapă a anului 2023, dar este cu mult sub cele 112 focare raportate până la sfârșitul lunii octombrie 2022.
„Situația la nivelul UE este cu siguranță mai îngrijorătoare decât era anul trecut în același stadiu”, a declarat Yann Nedelec, directorul grupului francez interprofesional pentru păsări Anvol.
Gripa aviară este o boală sezonieră a păsărilor de curte, răspândită în principal prin fecalele păsărilor sălbatice infectate și prin transportul de material infectat. Ea apare de obicei toamna, la păsările migratoare, și scade primăvara.
Ca și în sezonul trecut, Ungaria a înregistrat de departe cel mai mare număr de focare de la începutul sezonului, pe 1 august, numărul acestora crescând rapid în ultimele săptămâni, arată datele.
În Polonia, cel mai mare producător de păsări de curte din UE, virusul a dus la sacrificarea a 1,8 milioane de păsări, dintre care aproape 1,4 milioane erau la o singură fermă din orașul Sroda Wielkopolska.
Franța, care a suferit cele mai grave pierderi în 2022/23, dar care a fost în mare parte cruțată în sezonul trecut, a consolidat măsurile de biosecuritate în jurul fermelor avicole la jumătatea lunii octombrie, invocând creșterea numărului de cazuri de gripă aviară în mai multe țări vecine.
„Totuși, sperăm că vaccinarea pe care am pus-o în aplicare în Franța ne va scuti de orice criză în acest an”, a declarat Nedelec, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu