Gripa porcina nu infectează în mod normal oamenii. Simptomele sunt similare cu boala sezonieră clasică. În cazuri rare, pot apărea complicații grave.
Publicitate
Gripa porcină este o infecție virală acută a tractului respirator la porci, cauzată de virusurile gripale de tip A (de obicei virusul A/H1N1) care provoacă de obicei focare de gripă la porci. Aceste virusuri provoacă niveluri ridicate de boală, în timp ce rata mortalității în rândul porcilor este în general scăzută.
Infecțiile umane cu virusurile gripei porcine sunt ocazionale și pot afecta persoanele cu expunere directă la porci (de exemplu, cei care lucrează la ferme sau efective).
La om, simptomele gripei porcine sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere „clasice”: febră, simptome respiratorii precum tuse sau secreții nazale, dureri în gât dar și dureri musculare, cefalee, frisoane, oboseală, vărsături sau diaree.
Infecția cu virusul gripei porcine la om poate fi ușoară sau severă. ”În unele cazuri, complicații grave, cum ar fi pneumonia virală primară sau suprainfectiile bacteriene severe (sau chiar o combinație a celor două), pot apărea chiar și la persoanele sănătoase în general. Dar atenție, acestea sunt cazuri sporadice”, subliniază virologul Fabrizio Pregliasco, director medical al Irccs Galeazzi și profesor la Universitatea de Stat din Milano.
Se poate contracta prin contactul cu animalele infectate . În ceea ce privește transmiterea de la om la om, se crede că aceasta are loc cu aceleași moduri de transmitere ca și gripa sezonieră , prin picăturile conținute în strănutul sau tusea unei persoane infectate și indirect, atunci când picăturile sau alte secreții nazale sau gâtului, se depun pe mâini sau pe alte suprafeţe care vin în contact cu gura sau nasul altor persoane.
Este exclusă posibilitatea transmiterii virusului prin consumul de carne de porc sau produse obținute din prelucrarea acestuia. Gătitul cărnii la o temperatură ridicată ucide virusul gripei porcine, precum și alte bacterii și virusuri, potrivit Rainews.
Perioada de incubație este de aproximativ 7 zile. Adulții care s-au îmbolnăvit pot infecta alte persoane timp de aproximativ 5 zile după apariția simptomelor.
Există mai multe medicamente antivirale pentru tratarea acestui tip de gripă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu