Gripa te expune la riscul unui atac de cord. Pericolul este de 6 ori mai mare în cele șapte zile de la diagnosticare

Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels

Gripa tinde să expună pacienții la riscul de infarct, cu o creștere substanțială de 6 ori în primele șapte zile de la diagnosticarea infecției: acestea sunt concluziile la care au ajuns experții care au realizat un studiu la Centrul Julius pentru Științele Vieții și Asistență Primară UMC din Utrecht, Olanda.

Annemarijin de Boer, aflată la cârma studiului, a reușit să redescopere un fapt de necontestat: cei care se îmbolnăvesc de virusul gripal sunt expuși la o probabilitate mai mare de a suferi stop cardiac în săptămâna următoare contractării infecției.

Corelația dintre tabloul clinic gripal și stopul cardiac nu este o dată recentă, alte investigații au permis deja identificarea unei legături similare,  potrivit 24 Salute.

Printre cele mai acreditate studii putem aminti un studiu canadian din 2018, care a implicat un grup de pacienți internați pentru necroza muschiului inimii, totuși cercetările recente s-au axat pe rezultatele testelor a 16 laboratoare care au fost colectate în Olanda cu o acoperire de 40% al populației. Sondajul a luat în considerare o altă dată: imaginea oferită de registrele de decese și spitale.

Gripa crește riscul de stop cardiac

În total, au fost examinate 26.221 de cazuri de gripă, diagnosticate în perioada 2008 – 2019, constatându-se 401 episoade de infarct miocardic într-un an de la diagnosticarea gripei.

Investigațiile ulterioare au arătat că 25 de infarcte au avut loc la pacienți în primele șapte zile de la diagnosticarea virusului sezonier și 271 în anul precedent aceluiași diagnostic.

O altă cifră dezvăluită de savanți este cea referitoare la stopurile cardiace înregistrate în anul următor diagnosticării tabloului gripal cu un număr de 177 de episoade.

În concluzie, experții au constatat o expunere mai mare la riscul de infarct la persoanele care contractaseră virusul gripal, o creștere egală cu 6,16 ori în cele șapte zile de la diagnosticare, față de anul precedent sau următor.

Acest indice de probabilitate crescută de a avea un atac de cord din cauza efectelor virusului gripal, s-ar datora creșterii coagularii sângelui în combinație cu inflamația. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel