Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre cetățenii italieni infectați cu Coronavirus care au vizitat România, despre Coronavirus, despre persoanele carantinate, despre diferența dintre gripă și coronavirus, dar și despre termoscannerele din Aeroporturi.
"De la primirea informației despre cei doi italieni, Ministerul de Externe a identificat cetățenii despre care se vorbea, s-a verificat prin Poliția de Frontieră intrarea din țară, ieșirea din țară și de atunci au început anchetele epidemiologice. Până acum, s-au identificat peste 100 de persoane cu care au intrat în contact, dintre care 44 la Gorj se află în carantină și 58 sunt în izolare voluntară la domiciliu. Cei 44 sunt cei care au fost în contact direct cu acești italieni. Împreună cu organele Ministerului de Interne s-a identificat inclusiv traseul pe care l-a urmat și inclusiv contacții, iar pe măsură ce vor mai apărea, noi îi vom lua în evidență și îi vom investiga, carantina sau izola voluntar la domiciliu. Identificarea zborului a permis și identificarea pasagerilor. Având o listă a pasagerilor, am putut să contactăm o parte dintre ei și identifica. Contactul direct se consideră două rânduri în spate, două rânduri în spate și două scaune în lateral și atunci cei șase vor fi investigați și carantinați", a declarat Nelu Tătaru, în direct la B1 TV.
"În momentul acesta, la nivelul României, sunt 70 de persoane aflate în carantină și 4.814 aflate în izolare voluntară la domiciuliu. Toate testările pe care le-am făcut până acum au ieșit negative, inclusiv primele 13 testări venite de la Gorj tot negative. Mai este un calup de peste 30 de testări în care vom avea un rezultat cam peste vreo 2 ore", a completat el.
"În urmă cu trei săptămâni, Direcția de Sănătate Publică a primit indicația să identifice locuri de carantinare. După episodul Italia și venirea mai multor cetățeni români spre România a fost și un ordin al MAI în care împreună cu prefecturile, să identificăm și alte spații. Vă reamintesc că primele opt persoane carantinate au fost cei doi români aduși din China și cei șase aduși de pe vasul de croazieră. Primii noi au plecat acasă după 14 zile, cu două teste negative, rămânând cei șase", a mai spus Nelu Tătaru.
"Organizația Mondială a Sănătății a păstrat acea perioadă de carantină de 14 zile. Noi la carantinare avem o testare inițială și la sfârșitul perioadei, două testări la 24 de ore distanță între ele. Emitem o adeverință de ieșire din carantinare cu care se vor prezenta și la medicul de familie și la serviciu și pentru concediu medical", a completat.
"Intră automat în carantină persoanele din zonele de risc, din Italia, dar doar din cele 12 localități carantinate, care sunt închise la ei. Ceilalți care vin intră în zona de carantinare la domiciliu. În ceea ce privește veridicitatea datelor date în Aeroport se merge pe propria răspundere și asumarea articolului 352 din Codul Penal care pedepsește răspândirea cu bună știință a bolilor. Am schimbat chestionarul și oamenilor li se aduce la cunoștință amenda și pedeapsa cu închisoarea. Conform ordinului care a apărut și astăzi pentru carantină și autoizolare la domiciliu, intră în carantină persoanele asimptomatice, care vin din afara zonelor închise. Zonele închise sunt regiunea Hubei, vasul de croazieră, cele 11 zone carantinate din Italia, iar astăzi am mai adăugat și Coreea de Sud și Iranul, unde se constată o creștere a persoanelor infectate. Persoanele din afara acestor zone intră în izolare voluntară la domiciliu. Ei sunt preluați de la Aeroport sau de la punctul de trecere al frontierei, sunt duși către domicilii, sunt luați în evidență de medicul de familie sub supravegherea DSV-ului din județul respectiv", a adăugat Nelu Tătaru.
"Prima măsură este cea de a-ți anunța medicul de familie, dar NU a te duce până acolo. Medicul de familie este cel care va face acel diagnostic, va vedea de unde vine. Dacă va considera că acele manifestări sunt manifestări care necesită mergerea către spital și contextul diagnosticului de caz se fac și analizele pentru Coronavirus. Medicul e instruit! Medicul de familie va anunța serviciul de urgență, iar o ambulanță va prelua pacientul și-l va duce către spitalul de boli infecțioase", a mai spus el.
"Noi trebuie să ne gândim în momentul acesta că suntem într-o infecție virală pe care nu am mai avut-o organismul uman și poate de aici această fobie. Sunt aceleași condiții pe care ar trebui să le respectăm în sezonul gripal. Ne temem de Coronavirus, dar nu vedem că avem peste 40 de decese pentru gripa sezonieră. Prevenția se face cam la fel cum se face și pentru virusul gripal. Agresivitatea Coronavirului, dacă ne uităm la ce a trecut prin China, 82% sunt forme ușoare care se vindecă de la sine, 15% sunt forme mai severe, iar 3% sunt acele forme care dau și rata decesului", atenționează Nelu Tătaru.
"Este o infecție virală respiratorie. Trebuie să înțeleagă toată lumea că o tratăm ca pe o infecție virală respiratorie. Oricât am spune noi, teama de necunoscut, nemaintâlnindu-se la rasa umană, îi face pe oameni să gândească altfel și atunci vedem că transformă o precauție pe care ar trebui să o aibă, într-o fobie și o teamă. Uitați-vă în supermarketuri, uitați-vă în acea isterie generală în care dacă i-a venit un vecin acasă din Italia deja îl reclamă și atunci ne trezim la Matei Balș sau la boli infecțioase cu foarte mulți pacienți cu infecții respiratorii pe care îi testăm și nu se confirmă", spune sectretarul de stat.
"Prima regul este de a transforma fobia în precauție. În loc să facem depozite de alimente în casă, mai degrabă să avem un anti-termic, un anti-inflamator, picături nazale, avem grijă să nu ieșim în locurile aglomerate, avem grijă să păstrăm distanța de 1m - 1,8 m de persoanele bolnave. Dacă avem simptome să avem grijă să rămânem în casă și să anunțăm medicul de familie. Simptomele sunt febră, dureri musculare, o stare generală de rău, tuse, strănut, insuficiență respiratorie, dureri la înghițire", a spus el.
"Nu le-am luat neapărat pentru Coronavirus, ci pentru că așa au toate Aeroporturile moderne și s-au achiziționat 35 de termoscannere, 5 pentru Otopeni și câte două pentru celelalte 15 Aeroporturi Naționale. Noi facem aceste achiziții și pentru situații de criză viitoare, pentru că nu știm cât se va prelungi această criză", spune Nelu Tătaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu