Aproximativ 30 de persoane au protestat, azi dimineață, la Primăria Sectorului 1 față de funcționarea gropii de gunoi din zona Giulești Sârbi a societății Iridex. Edilul sectorului 1, Daniel Tudorache, a coborât din birou și i-a invitat la discuții pe reprezentanții asociațiilor cetățenilor din zonele afectate: Bucureștii Noi, Chitila, Chiajna, Giulești, Roșu.
În sala unde, de obicei, au loc ședințele de Consiliu, reprezentanții celor 45.000 de bucureșteni care au semnat petiția pentru închiderea gropii de gunoi a societății Iridex au fost invitați la discuții cu cărțile pe masă. Primarul Daniel Tudorache le-a transmis că este “hotărât să închidă această groapă”.
“Sunt în proces cu Iridex de ceva timp. Știu că aveți dreptate”, le-a spus edilul reprezentanților asociațiilor civice. El a continuat: ”Săptămâna trecută am primit din partea Primăriei Capitalei, atât noi, cât și Primăria Sectorului 6, o solicitare prin care suntem întrebați dacă suntem de acord să ținem groapa de gunoi deschisă. Răspunsul nostru este clar: nu, nu suntem! Noi vrem să ducem gunoiul la Eco Sud. Nu vrem să mai ținem această groapă în interiorul Bucureștiului”. Edilul a spus că va avea o întâlnire cu Primarul General și cu ministrul Mediului săptămâna viitoare, pentru că “pe 11 martie expiră contractul celor de la Iridex cu Primăria Capitalei și ar trebui să închidă”.
“Mie, personal, cei de la Iridex mi-au cerut daune 600.000 de euro și poprirea averii. Povestea acestei gropi de gunoi începe în anul 1999, când Primăria Capitalei a dat în concesiune pentru ecologizare, pe 20 de ani, groapa de gunoi de la Giulești Sârbi. După o lună, între Primăria Capitalei și Iridex a fost încheiat un protocol prin care s-a mutat groapa de gunoi pe un teren viran. În 2017 a fost eliberată o autorizație de funcționare pentru Iridex pentru doi ani, pe care noi, Primăria Sectorului 1, am atacat-o în instanță. Dosarul a fost tergiversat. În 2018, Primăria Capitalei a emis o altă autorizație de funcționare a gropii Giulești Sârbi, pentru 10 ani. Conform legii, aceasta nu este valabilă întrucât, pentru a putea fi autorizate, gropile de gunoi trebuie să funcționeze pe domeniul public al statului, or în cazul gropii de gunoi a celor de la Iridex nu se poate pentru că terenul este proprietatea lor și, deci, nu se poate emite autorizație de funcționare”, a mai spus Daniel Tudorache. Suprafața mărită Consilierul local Cristian Tudose a declarat: “Acolo unde funcționează groapa de la Iridix a fost pășune și teren agricol. A fost schimbată destinația terenului fără acordul locuitorilor din zonă. Groapa de la Giulești Sârbi se întinde pe 5 hectare, iar terenul cumpărat de cei de la Iridex se întinde pe 11 hectare. Pentru groapa Giulești Sârbi s-a dat o autorizație de exploatare de 4,5 milioane de metri cubi, iar în 2014 Agenția de Mediu a Municipiului București a permis mărirea la 7 milioane de metri cubi”.
“Poliția Locală a sancționat de mai multe ori societatea, chiar și Garda de Mediu a constatat abaterile. Amenzile date de noi, Poliția Locală, au fost între 50.000 și 100.000 de lei, în mai multe rânduri. Dar la cifra lor de afaceri, aceste amenzi sunt nesemnificative”, a mai spus consilierul local.
Edilul susține că lupta sa pentru locuitorii sectorului 1 se poartă doar în litera și în spiritul legii, chiar dacă a primit amenințări prin diferite canale. “Am fost tras de mânecă… dacă vrei să îți mai vezi familia… dacă vrei să mai câștigi un mandat, lasă-ne în pace, mi s-a transmis. Nu! Această groapă de gunoi trebuie închisă!”, a declarat Daniel Tudorache.
Vezi și: Gabriela Firea, măsuri pentru implementarea problemelor de mediu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News