Groapa Glina. Poluarea cu cianuri se propagă către București

Deşi a fost suspendată activitatea gropii de gunoi Glina de catre Garda Naţională de Mediu, aceasta continuă să funcţioneze şi să polueze nestingherită sub nasul autorităţilor.

Locuitorii din comuna Glina, Popești Leordeni și ai celor din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) fac un nou apel pentru a arăta autorităților cum groapa de gunoi Glina — sancționată în urma controlului efectuat în perioada 21.06-26.06.2017 de către Garda Națională de Mediu care a descoperit funcționarea fără autorizație a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravențională de 60.000 lei, precum și sancțiunea de suspendare a activității — continuă să funcționeze și să polueze constant atat aerul cît și panza freatică și nu cu orice substanțe dăunătoare ci chiar cu cele extrem de periculoase, cianurile, potrivit unei scrisori trimisă de către locuitorii din zonă.

Scurt istoric

Procurorii au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieșene a a adus la groapa de gunoi de lângă București reziduuri cu cianuri și alte substanțe periculoase.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activitățile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanțe extrem de periculoase. 
 
Cele două tone de deșeuri aduse la groapa Glina s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conținând printre altele și cianuri. 

Firma acuzată că a depozitat la groapa de gunoi Glina deșeurile periculoase, cu potențial letal, a fost trimisă în judecată împreună cu cel care o administra sub acuzația că a poluat mediul cu substanțe periculoase, pentru că nu s-a asigurat că deșeurile vor fi neutralizate.

Scrisoare deschisă a locuitorilor

”Problema de la groapa de gunoi Glina, cunoscuta de toate autoritatile implicate, o reprezintă distanța extrem de mică față de locuințele cetățenilor din comuna Glina. Groapa de gunoi Glina, operată de ECOREC S.A., încalcă cele mai elementare prevederi ale legislației de mediu privind distanța față de locuințe, care ar trebui să fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, distanțele la care se află unele locuințe sunt mai mici chiar și de 100 metri, respectiv de 70 metri.

Locuitorii din zonele învecinate gropii de gunoi Glina, scăpați ca prin minunte de incendierea caselor, otrăviți de deșeurile periculoase care sunt depozitate la aceasta groapă și de cianurile care se răspândesc și spre București, cred că autoritățile au și alte pârghii de aplicare a unor sancțiuni pentru închiderea efectivă a gropii de gunoi și încetarea poluării, conform obligațiilor legale ce le revin.

Suspendarea activității prevăzută în procesul verbal de sancționare pentru o autorizație care nu mai avea termen de valabilitate reprezintă o pârghie de continuare a activității gropii de gunoi Glina și în consecință permite răspândirea în continuare a substanțelor toxice în apele și în aerul din jurul depozitului și din zonele învecinate cu acesta.

Localnicii foarte indignați vor să îi aducă la fața locului pe cei care întocmesc diverse studii prin care demonstrează că nu este afectată sănătatea locuitorilor din Glina și Popesti-Leordeni. 'Îi invităm să stea cu noi aici macar o oră, să vadă cum le cade gunoiul în cap si sunt mâncați de șobolani și tot felul de vietăți crescute la dimensiuni și de jumătate de metru și să respire împreună cu noi vaporii de la cianurile depozitate la groapa. Suntem convinși ca nu vor rezista și vor fugi imediat', spun locuitorii din zonă.

Ani la rând, localnicii din Glina și din Popești-Leordeni au depus reclamații peste reclamații. Nu s-a rezolvat nimic. Circuitul petițiilor este încârligat și nu duce nicăieri. Primăria își declină competența și petiția pleacă mai departe la Garda de Mediu, care o trimite la Ministerul Mediului. De la Ministerul Mediului se duce la Agenția pentru Protecția Mediului, de unde pleacă la Garda Națională de Mediu, se intoarce înapoi la Primărie și tot așa.

Cetățenii afectați de groapa de gunoi Glina, ajunși la disperare, au apelat la această formă de scrisoare deschisă adresată autorităților în speranța că se vor găsi soluții pentru stoparea funcționării gropii de gunoi după aplicarea sancțiunilor de suspendare a activității de către Garda Națională de Mediu și că vor găsi înțelegere pe această cale de comunicare publică pentru a nu fi reautorizată bomba ecologică de la Glina, împotriva sănătății și a vieții lor pașnice.”, se arată în scrisoarea adresată autorităților.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel