Premierul Groenlandei, Mute Egede, a reafirmat obiectivul insulei de a-și dobândi independența față de Danemarca, fostul său dominator colonial. Declarațiile premierului vin pe fondul interesului exprimat din nou de fostul președinte al SUA, Donald Trump, pentru achiziția insulei.
Citește și: Trudeau, aproape să își anunțe demisia. Sondajele sunt necruțătoare cu partidul lui, în anul alegerilor
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, cu o populație de aproximativ 57.000 de persoane, a fost o colonie daneză până în 1979, când a obținut statutul de teritoriu autonom. Din 2009, insula are dreptul de a-și declara independența prin referendum.
Premierul Mute Egede, lider al partidului pro-independență Comunitatea Poporului (IA), a subliniat importanța acestui demers: „Istoria și condițiile actuale au demonstrat că cooperarea noastră cu Regatul Danemarcei nu a reușit să creeze egalitate deplină. Este momentul ca țara noastră să facă următorul pas. Ca și alte țări din întreaga lume, trebuie să lucrăm pentru a înlătura obstacolele – pe care le putem descrie drept lanțuri ale colonialismului – și să mergem mai departe”.
Egede a sugerat că un referendum pentru independență ar putea avea loc în aprilie, odată cu alegerile parlamentare. „Lucrările pentru crearea unui cadru pentru Groenlanda ca stat independent au început deja. Este necesar să facem pași importanți… Noua perioadă electorală iminentă trebuie, împreună cu cetățenii, să creeze acești pași noi”.
Discursul premierului a urmat comentariilor recente ale lui Donald Trump, care și-a exprimat din nou dorința de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca. Acesta a făcut prima propunere similară în 2019, în timpul primului său mandat prezidențial. Răspunzând la aceste sugestii, Egede a declarat tranșant: „Groenlanda nu este de vânzare și nu va fi vreodată”.
Mișcarea pentru independență este alimentată de multiplele dezvăluiri despre comportamentul neadecvat al autorităților daneze de-a lungul secolului trecut, inclusiv o campanie de contracepție forțată între anii 1960 și 1970.
Totuși, Groenlanda se confruntă cu provocări economice majore. Deși insula este bogată în resurse minerale, petroliere și gaze naturale, depinde de subvențiile anuale din partea Danemarcei, care se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro.
Insula are o valoare strategică semnificativă, găzduind o bază aeriană majoră a Forțelor Aeriene ale SUA. După ultimele declarații ale lui Trump privind achiziția Groenlandei, Danemarca a anunțat că va crește cheltuielile pentru apărare cu cel puțin 1,3 miliarde de euro. Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a numit momentul o „ironie a sorții”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci