Grupul chinez de petrol şi gaze CNOOC îşi pregăteşte retragerea din Marea Britanie, Canada şi Statele Unite de teama sancțiunilor

Foto Ilustrativ/Pexels Martin Damboldt
Foto Ilustrativ/Pexels Martin Damboldt

CNOOC este cel mai mare producător offshore de petrol şi gaze din China. Acesta a anunțat că se pregătește să se retragă din Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, din cauza îngrijorărilor Beijingului că activele ar putea fi supuse sancţiunilor occidentale, au spus surse din industrie, transmite Reuters.

Publicitate

Cel mai mare producător offshore din China, CNOOC Ltd (0883.HK), se pregătește să părăsească unul dintre cele mai mari zăcăminte din Marea Nordului într-o schimbare strategică a concentrării către dezvoltări mai noi de petrol și gaze și departe de activele occidentale, au spus surse din industrie.

CNOOC a angajat Bank of America să înceapă pregătirea unei vânzări oficiale a activelor sale din Marea Nordului, care ar putea strânge peste 3 miliarde de dolari, au spus cele patru surse. Bank of America a refuzat să comenteze potrivit Reuters.

China se teme că posibilele tarife și sancțiuni în viitor ar putea afecta investițiile sale

CNOOC a achiziționat activele din Marea Nordului ca parte a achiziției de 15 miliarde de dolari a producătorului canadian Nexen în 2013, în cea mai mare achiziție de peste mări de până acum.

Acordul a fost văzut apoi ca o dovadă a rolului în creștere al Chinei în industria internațională de petrol și gaze, deoarece CNOOC a preluat operațiunile unuia dintre cele mai mari câmpuri petroliere din Marea Britanie Buzzard, al cărui țiței se numără printre fluxurile care stabilesc prețul de referință al petrolului Brent din Marea Nordului.

Vânzarea planificată coincide cu o creștere bruscă a prețurilor la petrol și gaze la nivel mondial, ca urmare a înăspririi aprovizionării globale și a invaziei exportatorului de petrol din Rusia în Ucraina, care a început la sfârșitul lunii februarie.

Având în vedere volatilitatea extremă a piețelor, nu este clar dacă cumpărătorii și vânzătorii ar putea cădea de acord asupra valorii activelor, au spus sursele.

CNOOC, care deține un pachet de 43,2% din zăcământul Buzzard, a supravegheat investițiile în forarea de noi puțuri care au oprit scăderea producției. Astăzi, Buzzard produce aproximativ 80.000 de barili pe zi.

Vânzarea planificată face parte dintr-o analiză mai amplă


De asemenea, CNOOC operează și deține participații în clusterul de câmpuri Scott, Telford și Rochelle North Sea și deține o participație de 36,5% în domeniul Golden Eagle.

Doi directori din industria chineză au declarat că vânzarea planificată face parte dintr-o analiză mai amplă a activelor internaționale ale CNOOC, deoarece gigantul chinez încearcă să se concentreze pe cele mai profitabile și mai mari active ale sale, precum și pe noi perspective de dezvoltare în Guyana și Uganda.

Una dintre surse a spus că conducerea CNOOC, inclusiv președintele Wang Dongjin, a constatat că gestionarea fostelor active Nexen în țări occidentale precum Marea Britanie, Canada și Statele Unite este „incomodă” din cauza birocrației și a costurilor de operare ridicate în comparație cu țările în curs de dezvoltare.

Tensiunile comerciale tot mai mari dintre Statele Unite și China, exacerbate de poziția Chinei cu privire la războiul din Ucraina, au jucat, de asemenea, un rol, întrucât China se teme că posibilele tarife și sancțiuni în viitor ar putea afecta investițiile sale, a spus o sursă bancară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel