Au fost efectuate aproape 70 de percheziții, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
În urma celor 69 de percheziții efectuate, luni, de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu polițiștii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timișoara au fost fost reținute 23 de persoane, dintre care trei cetățeni străini, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Astfel, s-a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile față de 18 persoane și măsura controlului judiciar față de celelalte cinci persoane, arată o informare de presă a Poliției Timiș, citată de Agerpres.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 80 de telefoane mobile, 1 tabletă, 1 DVR, 1 laptop, înscrisuri, documente, agende, 1 stick de memorie, 24 de cartele SIM, 2 pistoale (supuse autorizării, deținute ilegal), o armă airsoft, 2 săbii, 20 de grame de canabis și sumele de 122.410 euro, 13.400 USD, 300 CHF și 59.383 de lei.
Perchezițiile domiciliare au avut loc în județele Timiș, Mehedinți, Dolj, Caraș-Severin, Argeș, Ilfov, Teleorman, Arad, Dâmbovița, Sibiu, Constanța, Ialomița și municipiul București, într-un dosar penal vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Din cercetările efectuate a reieșit că în cursul anului 2023, mai multe persoane (cetățeni străini) ar fi constituit o grupare specializată în traficul de migranți, la care ar fi aderat mai mulți cetățeni români și care ar fi avut ca preocupare principală introducerea frauduloasă în țară a grupurilor de migranți, prin traversarea ilicită a Dunării și, ulterior, scoaterea ilegală a acestora din țară pe frontiera de Vest.
Gruparea de criminalitate organizată ar fi acționat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea grupurilor de migranți pe teritoriul Turciei și pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru introducerea acestora în mod fraudulos în Bulgaria și, ulterior, în România.
Ulterior, migranții ar fi fost transportați în locații de adăpost, din municipiul Timișoara, unde ar fi rămas până când ar fi fost identificate oportunități pentru îmbarcarea acestora în ansambluri rutiere, cu scopul scoaterii ilegale din țară.
Astfel, o parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată ar fi avut ca atribuții racolarea șoferilor care s-ar fi ocupat cu preluarea, transportul și conducerea migranților de la anumite locații din vestul țării până în zona parcărilor, unde ar fi fost transferați în camioane.
Un alt palier, format din transportatori, persoane de naționalitate română, ar fi primit de la organizatori locațiile de preluare și de debarcare și ar fi realizat transportul migranților, pe care i-ar fi predat ultimului eșalon, format din șoferi de camioane și antemergători.
În perioada iunie - decembrie 2024, au fost depistate și oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetățeni străini, de origine afro-asiatică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu