Hackerii Black Basta, fraudă de peste 100 de milioane de dolari în doar un an de la înființare

foto: Freepik
foto: Freepik

Grupul de ransomware „Black Basta” a strâns peste 100 de milioane de dolari. 

Publicitate

O bandă de infractori cibernetici suspectată ca fiind ramură a notoriului grup de hackeri rusi Conti a strâns peste 100 de milioane de dolari într-un an de la înființare, au declarat cercetătorii într-un raport publicat miercuri, potrivit surselor Reuters.

Serviciul de monitorizare a monedelor digitale Elliptic și Corvus Insurance a informat că gruparea „Black Basta” a extorcat cel puțin 107 milioane de dolari în bitcoin, iar cea mai mare parte din plățile de răscumpărare spălate a ajuns la bursa rusă de criptomonede. 

Încercarea de a ajunge la Black Basta prin intermediul site-ului său darkweb a fost fără succes. O purtătoare de cuvânt a Garantex, care a fost sancționată de Trezoreria SUA în aprilie anul trecut, spune că firma amintită salută inițiativele „de combatere a criminalității cibernetice în întreaga lume” și a încurajat Elliptic să împărtășească informații despre situația financiară a hackerilor, cu mențiunea că fondurile suspecte vor fi blocate. 

Jaf de proporții

Cofondatorul Elliptic, Tom Robinson, a spus că transferul masiv de date a făcut din Black Basta „una dintre cele mai profitabile tulpini de ransomware din toate timpurile”. Investigatorii au identificat sumele care aveau legătură cu grupul și au urmărit în permanență modul în care a fost spălată moneda digitală, de unde au reieșit plăți suplimentare.

Robert McArdle, un expert în criminalitate cibernetică la firma de securitate TrendMicro, care nu a fost implicat în raport, a declarat că cifra Black Basta este „cu siguranță într-un interval avantajos pentru operațiunile lor”.

Raportul Elliptic-Corvus spunea că a descoperit, de asemenea, dovezi care leagă Black Basta de grupul rus „Conti”.

Conti a fost printre cele mai importante bande de ransomware - operatori care au zguduit victimele fie prin criptarea datelor lor și cerând bani pentru a le descifra, amenințând că vor publica informații furate pe web.

Grupul cu sediul în Rusia și-a închis site-ul de scurgere de informații după invazia Ucrainei la începutul anului 2022. „Conti a fost poate cea mai de succes bandă de ransomware pe care am văzut-o”, a spus Robinson. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel