Gruparea Stat Islamic revendică atacul cu bombă din Filipine soldat cu patru morți

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Gruparea Stat Islamic a revendicat un atac cu bombă care a ucis patru oameni și a rănit alți 50.

Gruparea Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unei liturghii catolice în Filipine, duminică, care a dus la moartea a cel puțin patru persoane și a rănit alte 50, conform Reuters.

Gruparea a scris pe Telegram că membrii săi au declanșat o bombă în adunare. Incidentul s-a produs la sala de sport a Universității de Stat din Mindanao din Marawi, cel mai mare oraș musulman din țară. Alte 42 de persoane au suferit răni ușoare, au declarat autoritățile, adăugând că situația era “sub control” imediat după incident.

Istoricul sângeros al locului

În 2017, Marawi a fost scena unei bătălii de cinci luni între forțele guvernamentale și militanți cu legături cu grupul Statul Islamic. Brig Gen Allan Nobleza, comandantul poliției din regiune, a spus că grupul Daulah Islamiyah-Maute ar putea fi în spatele atentatului de duminică.

Gen Nobleza a spus că 11 dintre membrii săi au murit într-o confruntare cu armata filipineză vineri trecut în orașul vecin Datu Hoffer Ampatuan - sugerând că explozia de duminică ar putea fi o formă de răzbunare. Președintele Ferdinand Marcos Jr a condamnat explozia ca fiind un act “fără sens și cel mai odios”, care a fost “comis de teroriști străini”. El nu a dat detalii.

El a făcut apel la public să rămână calm. “Fiți siguri, îi vom aduce pe autorii acestui act nemilos în fața justiției”, a spus el.

Imaginile cu dezastrul s-au răspândit rapid pe Internet

Fotografii distribuite pe rețelele sociale de oficialii locali au arătat scaune de plastic în dezordine și fragmente întunecate pe podeaua sălii de sport MSU după explozie. În afară de podea, clădirea nu părea să fi suferit daune majore.

Cei care au fost duși la un spital din apropiere au primit tratament în mare parte pentru răni și vânătăi minore, au sugerat fotografiile. Guvernatorul provincial, Mamintal Adiong Jr, a spus că mulți dintre cei 36 de răniți au fost trimiși acasă.

Liturgiile de duminică au atras mulțimi mai mari decât de obicei în Filipine, deoarece este începutul Adventului, veghea de patru săptămâni a Bisericii Catolice până la Ziua de Crăciun.

Filipine, o țară majoritar catolică

Aproape 80% din populația de 113 milioane de locuitori a țării sunt catolici și nu este neobișnuit ca sălile de sport școlare și chiar mall-urile să desemneze zone pentru liturghia de duminică, mai ales în locurile unde nu există biserici. MSU, una dintre cele mai mari universități din țară, a spus că este “profund întristată și indignată” de violența “fără sens și oribilă”.

“Violența nu are loc într-o societate civilizată și este deosebit de abominabilă într-o instituție de învățământ superior ca MSU”, a spus ea. “Ne solidarizăm cu comunitatea noastră creștină și cu toți cei afectați de această tragedie.”

Universitatea a adăugat că personal suplimentar de securitate a fost desfășurat pe campusul său și că toate activitățile academice vor fi suspendate până la noi ordine. Mindanao este casa minorității musulmane din țară și a suportat cea mai mare parte a violenței insurgente și extremiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel