Gruparea Stat Islamic revendică atacul din Germania. UPDATE: Suspectul s-a predat polițiștilor

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul cu cuţit din Germania.

UPDATE:

Suspectul aflat în arest pentru un atac cu înjunghiere în orașul Solingen din vestul Germaniei, care a ucis trei persoane și a rănit opt, este un bărbat sirian în vârstă de 26 de ani, au declarat autoritățile duminică dimineața, transmite Reuters. Acesta s-a predat și a recunoscut crima, au declarat polițiștii și procurorii din Duesseldorf, într-o declarație comună.

„Implicarea acestei persoane este în prezent sub investigație intensă”, au spus aceștia.

Atacul, revendicat de gruparea Stat Islamic, a avut loc vineri seara în Fronhof, o piață unde avea loc un festival. Arestarea suspectului amenință să stârnească temerile înainte de alegerile de luna viitoare din Turingia, Saxonia și Brandenburg, pe care Alternativa pentru Germania (AfD) de extremă dreaptă anti-imigrantă are șanse să le câștige.

Suspectul a venit dintr-un cămin pentru refugiați din Solingen, care a fost percheziționat sâmbătă, a declarat ministrul de interne al Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul.

Bărbatul s-ar fi mutat în Germania în anul 2022



Der Spiegel, citând surse de securitate neidentificate, a raportat că bărbatul s-a mutat în Germania la sfârșitul anului 2022 și a cerut azil, dar Poliția refuzat să comenteze aceste informații.

Între timp, procurorii federali germani au preluat cazul și investighează dacă suspectul era membru al Statului Islamic, a declarat un purtător de cuvânt al procurorilor.

Grupul l-a descris sâmbătă pe bărbatul care a comis atacul drept „soldat al Statului Islamic” într-o declarație pe contul lor deTelegram: „El a efectuat atacul ca răzbunare pentru musulmanii din Palestina și de pretutindeni”.

Nu a fost furnizat imediat nicio dovadă și nu a fost clar cât de strânsă este relația dintre atacator și Statul Islamic.


Peste 10 atacuri, comise în Germania de islamisți din 2000



Biroul Federal de Poliție Criminală (BKA) din Germania a numărat aproximativ o duzină de atacuri motivate de islamisți din 2000.

Una dintre cele mai grave a fost în 2016, când un tunisian a condus un camion într-o piață de Crăciun din Berlin, ucigând 12 oameni și rănind alte câteva zeci.

"Riscul unor acte de violență motivate de jihadisti rămâne ridicat. Republica Federală Germania rămâne o țintă directă a organizațiilor teroriste", a spus BKA în raportul de la începutul acestui an.

Știrea inițială:

Gruparea Stat Islamic a revendicat sâmbătă atacul cu cuţit din oraşul german Solingen, Germania, soldat cu moartea a trei oameni şi rănirea altor opt, transmite Agerpres, citând agenţiile internaţionale de presă.

Gruparea jihadistă a afirmat într-un comunicat difuzat de braţul său de propagandă Amaq că "autorul atacului asupra unei adunări de creştini din oraşul Solingen" este unul dintre membrii săi, care a acţionat pentru "răzbunarea musulmanilor din Palestina şi de pretutindeni".

Bărbatul încă este căutat în Germania. Poliţia din Germania a reţinut un adolescent care ar putea avea legătură cu acest atac.

Detalii despre atacul cu cuțit



Atacul a avut loc în Fronhof, o piaţă din oraşul din vestul Germaniei, unde cântau formaţii live în cadrul unui festival care marca cea de-a 650-a aniversare a oraşului. Autorităţile au anulat evenimentele din restul weekendului.

Markus Caspers, un oficial din cadrul biroului procurorului public din Duesseldorf, a declarat că autorităţile tratează atacul ca pe un posibil incident terorist, deoarece nu există niciun alt motiv cunoscut, iar victimele nu par a avea legătură între ele.

Un oficial al poliţiei, Thorsten Fleiss, a declarat că atacatorul părea să vizeze gâtul victimelor sale.

Ministrul de interne din Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul, a vizitat scena crimei din Solingen sâmbătă dimineaţă. El a declarat ziariştilor că a fost un atac ţintit asupra vieţii umane.

Mesajul cancelarului federal Olaf Scholz



"Autorul trebuie să fie prins rapid şi pedepsit cu toată rigoarea legii", a scris cancelarul federal Olaf Scholz într-o postare pe X.

Înjunghierile şi împuşcăturile mortale sunt relativ rare în Germania. Guvernul a anunţat la începutul acestei luni că doreşte să înăsprească normele privind cuţitele care pot fi purtate în public prin reducerea lungimii maxime permise, potrivit Reuters.

Solingen, cunoscut pentru industria sa de fabricare a cuţitelor, este un oraş cu aproximativ 165.000 de locuitori.

Important de menționat este faptul că acest atac a avut loc înaintea alegerilor care vor avea loc luna viitoare în Turingia, Saxonia şi Brandenburg, în care Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune de extremă dreapta antiimigraţie, are şanse de câştig.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel