O grupare militantă care se numără printre cei suspectați de un atac în urma căruia au fost uciși trei soldați americani își întrerupe operațiunile pentru a "preveni o situație jenantă" pentru guvernul irakian.
Publicitate
Kata'ib Hezbollah este una dintre mai multe facțiuni despre care oficialii americani cred că ar fi putut efectua atacul cu drone din Iordania.
Trei rezerviști ai armatei au murit și peste 40 au fost răniți în atacul de duminică de la baza americană, președintele Joe Biden promițând să reacționeze.
Gruparea a anunțat într-un comunicat "suspendarea operațiunilor militare și de securitate împotriva forțelor de ocupație pentru a evita punerea în dificultate a guvernului irakian".
Forțele americane din Orientul Mijlociu s-au confruntat cu zeci de atacuri atribuite milițiilor susținute de Iran de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.
Kata'ib Hezbollah este o facțiune armată de elită apropiată de Iran și a fost înființată în urma invaziei din 2003 a Irakului.
Kata'ib Hezbollah consideră că trupele americane sunt ocupanți străini și, deși, din punct de vedere tehnic, răspunde în fața prim-ministrului irakian, până acum a sfidat declarațiile guvernului care îndeamnă la încetarea atacurilor împotriva forțelor americane.
În 2009, SUA l-au desemnat organizație teroristă, iar un atac american cu dronă l-a ucis pe liderul său Abu Mahdi al-Muhandis în 2020 pe aeroportul din Bagdad.
Un purtător de cuvânt al guvernului irakian a declarat luni că "monitorizează cu mare îngrijorare evoluțiile alarmante în materie de securitate din regiune" și a făcut apel la "încetarea ciclului de violență".
Cu toate acestea, se crede că oficialii americani sunt încă în curs de a stabili cu exactitate cine a atacat baza Tower 22 din nord-estul Iordaniei.
Baza include trupe, aviație, logistică și securitate, cu aproximativ 350 de membri ai armatei și forțelor aeriene americane desfășurate.
Președintele Biden a declarat marți că a luat o decizie cu privire la modul în care va răspunde la moartea soldaților William Jerome Rivers, 46 de ani, Kennedy Ladon Sanders, 24 de ani, și Breonna Alexsondria Moffett, 23 de ani.
Experții au declarat că acesta se confruntă cu una dintre cele mai importante decizii ale președinției sale - cum să răspundă ferm fără a declanșa un conflict mai amplu într-o regiune deja extrem de tensionată.
Biden nu a dat detalii despre răspunsul său, dar a adăugat: "Nu cred că avem nevoie de un război mai amplu în Orientul Mijlociu. Nu asta este ceea ce caut".
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că represaliile ar putea avea loc în etape.
"Este foarte posibil ca ceea ce veți vedea aici să fie o abordare etapizată, nu doar o singură acțiune, ci potențial mai multe acțiuni pe o perioadă de timp", a declarat el reporterilor.
Între timp, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că încă se analizează rapoartele conform cărora eșecul de a doborî drona ce se apropia de bază ar fi putut fi o eroare umană.
Oficialii americani, vorbind sub anonimat, au declarat că ar fi putut fi confundată cu o dronă a lor care se întorcea.
Din 18 octombrie, la scurt timp după atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, au avut loc 166 de atacuri asupra instalațiilor militare americane, potrivit unui oficial militar american.
Se spune că acestea ar cuprinde 67 în Irak, 98 în Siria și unul în Iordania, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu