Medicii nu renunță la creșterile salariale și recurg la diferite metode prin care să-și atingă obiectivele. Grupul de Facebook ”Medici gata de greva generală”, care are peste 31.000 de membri, și-a schimbat numele în ”Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”. De asemenea, pe aceeași rețea de socializare a apărut un grup cu numele ”Medici gata de demisia generală”, care însă, într-o săptămână de la înființare, a adunat doar 65 de membri. Cadrele medicale pregătesc și un miting de amploare, în cadrul căruia să ceară Guvernului dublarea salariilor.
Dezavantajele grevei generale
O grevă generală a medicilor ar fi greu de gestionat chiar de către cei care ar iniția-o și s-ar putea transforma într-o armă cu două tăișuri pentru cadrele medicale.
Greva generală ar presupune negocieri aprinse cu sindicaliștii, cu autoritățile, iar zeci de mii de medicii din întreaga țară ar trebui să dea dovadă de solidaritate, pentru ca demersul să aibă succes. De asemenea, în cazul grevei generale, medicii sunt oricum obligați să asigure 30% din capacitatea de lucru a sistemului, pentru a putea acoperi cazurile de urgență.
Dacă greva generală s-ar întinde pe mai multe zile, iar în acest interval nu s-ar înregistra cazuri grave, medicii protestatari ar putea avea de suferit, pentru că există posibilitatea de a se ajunge la concluzia că 70% dintre cazuri nu sunt urgente.
Precedentul din Slovacia, un exemplu de succes
Demisia generală pare să fie o nouă metodă prin care medicii încearcă să-și apere interesele și să obțină creșteri salariale, în condițiile dezavantajelor pe care le-ar prezenta greva generală.
Demisia în bloc a fost aplicată în Slovacia, unde cadrele medicale au amenințat că părăsesc sistemul de sănătate dacă nu le sunt mărite veniturile. Demersul a avut succes, iar salariile medicilor slovaci au crescut de la o medie de 1.700 de euro pe lună, la 2.400 de euro pe lună.
Miting de amploare, alternativă pentru greva generală?
Chiar dacă fenomenul online ”Medici gata de greva generală” continuă, cadrele medicale par să se fi reorientat și către o altă metodă de protest. Tot pe Facebook a fost inițiat evenimentul intitulat ”Marșul medicilor care cer mărire salarială de cel puțin 100%”. Mitingul este programat să aibă loc pe 1 septembrie, la orele 17:00, iar 1.500 dintre cei 11.500 de oameni care au primit invitația și-au anunțat deja prezența.
”Stimati colegi, a sosit momentul, sa spunem Stop tuturor umilintelor, jignirilor si starii de degradare in care am ajuns! Trebuie sa avem curajul sa ne cerem Demnitatea inapoi! Dragi pacienti, si noi suntem la fel de satui ca si dvs de spagi! Vrem salarii, pe masura responsabilitatii pe care ne-o asumam zi de zi cand va tratam. Iesiti cu noi in strada si sustineti-ne!”, sună descrierea evenimentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu