Reprezentanții Grupului de la Visegrád au convenit asupra problemelor de integrare europeană ale Balcanilor de Vest, dar și asupra politicii din Belarus.
Sprijinirea opoziţiei din Belarus şi integrarea în UE a Balcanilor de Vest au fost cele două subiecte asupra cărora au convenit, marţi, preşedinţii parlamentelor statelor membre ale Grupului de la Visegrád (V4), potrivit informaţiilor oferite de preşedinţii Camerei inferioare şi celei superioare ale Parlamentului polonez, Polonia deţinând preşedinţia rotativă.
În cadrul întâlnirii desfăşurată online, din cauza epidemiei de coronavirus, preşedinţii Parlamentului ceh, polonez, ungar şi slovac au abordat problema epidemiei de coronavirus, au purtat discuţii despre politica internaţională, despre migraţie şi politica climatică a Uniunii Europene (UE).
După întâlnire, Elzbieta Witek, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, a declarat, la conferinţa de presă din Varşovia, că, în ceea ce priveşte politica internaţională, au discutat despre sprijinul oferit pentru opoziţia din Belarus şi despre dezvoltarea relaţiilor dintre UE şi SUA, după alegerile prezidenţiale din SUA. Potrivit declaraţiei sale, V4 au convenit asupra necesităţii de a sprijini integrarea în UE a ţărilor din Balcanii de Vest.
Potrivit lui Tomasz Grodzki, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului polonez, numitorul comun al discuţiilor de marţi a fost convingerea că aspiraţiile pentru libertate ale naţiunii din Belarus trebuie susţinute. În acest sens, “Polonia are cea mai mare responsabilitate, dar putem conta pe sprijinul celor din V4”, a afirmat acesta.
Potrivit lui Elzbieta Witek, rolul din ce în ce mai important al V4 pe scena internaţională va fi abordat şi în declaraţia comună de la Visegrád, al cărei proiect a fost prezentat de preşedinţia poloneză şi care urmează a fi adoptată de parlamentele naţionale ale statelor membre, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Grupului V4.
Tomasz Grodzki a afirmat că în proiectul declaraţiei se specifică şi faptul că V4 nu este doar o comunitate bună bazată pe o istorie comună, uneori dificilă, ci un grup de ţări legate, în primul rând, de un viitor comun.
Potrivit Preşedintelui Camerei superioare, Polonia a iniţiat, de asemenea, înfiinţarea unui forum parlamentar al statelor V4 cu ţările din regiune. Un astfel de forum comun, compus din preşedinţii parlamentelor naţionale şi delegaţiile de deputaţi, a fost creat anterior de Polonia împreună cu Lituania şi Ucraina şi este, de asemenea, operaţional forumul parlamentar tripartit polono-lituaniano-ucrainean, a amintit acesta, potrivit Hirado.hu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News