Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a spus, cu privire la Grupul de la Visegrad, că „ne-a invitat, în mod constant, în ultima perioadă”.
„Există, într-adevăr, o anumită diferențiere pe anumite poziții fundamentale ale Uniunii Europene (UE), în care țările din Europa Centrală și de Est, cum e Polonia, au opinii diferite. Una din aceste teme, pe care o știm cu toții, este problema imigranților și a cotelor pentru primirea de imigranți. Altele sunt legate de funcționarea justiției., fondurile structurale de coeziune ale UE pentru aceste state.
Deci, din punctul nostru de vedere, fiind o țară care a trecut printr-o istorie similară cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est, bineînțeles că avem și probleme relativ asemănătoare. De aceea, pe teme foarte importante, Grupul de la Visegrad ne-a invitat, în mod constant, în ultima perioadă, pentru a participa, împreună cu Croația, Bulgaria, Grecia, la dezbateri care aveau relevanță și pentru noi", a declarat Teodor Meleșcanu.
„E bine să fii invitat"
„Eu cred că este un lucru foarte bun pe care îl face Grupul de la Visegrad. Este bine să fii invitat, să participi și să contribui atunci când vorbim despre lărgirea Balcanilor de Vest. Este bine să fim acolo, atunci când se discută despre programe de interconectare, (...) evident că România este interesată. Așa că nu văd de unde se propagă ideea că România este o țară care își dorește integrarea în Grupul de la Visegrad", a mai spus ministrul în cadrul interviului.
De asemenea, cu privire la Grupul de la Visegrad, a declarat că „este o structură a țărilor din Europa Centrală în principal". „Este, în același timp, o structură care încearcă să promoveze și alte idei, și nu văd de ce nu am putea să participăm. Sigur, că dacă ne luăm după zvonuri și după altele, am văzut și asta că am semnat acorduri. Nu am semnat niciun acord, nu avem cum să semnăm. Acordurile trebuie să fie aprobate întâi de la nivelul Guvernului. Proiectele să fie negociate", a spus Meleșcanu.
[citeste si]
„Există la noi, într-o anumită zonă a societății, o preocupare față de această relație cu Grupul de la Visegrad. (...) Trebuie să înțelegem că avem și noi interesele noastre și trebuie să ni le promovăm folosind sprijinul diferiților parteneri", a concluzionat ministrul Teodor Meleșcanu.
Răspunsul complet, în filmarea de mai jos:
De asemenea, interviul integral poate fi urmărit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu