Grupul EPP din Parlamentul European vrea să pregătească Europa pentru noul val de inovare, astfel încât în următorul Cadru Financiar Multianual bugetul pentru viitorul Program de Cercetare al UE să fie de cel puțin 120 de miliarde de euro.
Două treimi din creșterea economică a Europei din ultimele decenii a fost generată de inovare. Europa trebuie să avanseze într-un ritm și mai accelerat și să își reînnoiască ambițiile de a modela lumea digitală, deoarece politica în domeniul inovării va decide cum putem să asigurăm modul nostru de viață european în viitor. Grupul EPP din Parlamentul European sprijină inovațiile tehnologice, ce reprezintă motorul evoluțiilor sociale, politice și economice extraordinare din prezent.
Vrem ca ambițiile noastre să fie reflectate din punct de vedere financiar, iar inovarea să se numere printre principalele priorități în următorul Cadru Financiar Multianual. De aceea, Grupul PPE din Parlamentul European susține ca bugetul pentru viitorul Program de Cercetare al UE să fie de cel puțin 120 de miliarde de euro. De altfel, Grupul PPE a reușit să obțină în 2018 o creștere de 900 de milioane de euro și pentru actualul program de cercetare „Orizont 2020", ceea ce înseamnă cu 8,6% mai mult, comparativ cu bugetul din 2017. Totodată, popularii europeni militează pentru simplificarea normelor și procedurilor de accesare a fondurilor UE și reducerea birocrației.
Grupul EPP din Parlamentul European consideră că trebuie să modelăm o Uniune a inovării la nivel european, care să îmbunătățească viața de zi cu zi a cetățenilor, să pregătească cetățenii, industriile și universitățile pentru următorul val digital, să garanteze că toate persoanele au acces la oportunități digitale pentru propria viață și care să beneficieze de o finanțare ambițioasă. Grupul susține crearea unor sinergii între fondurile pentru cercetare și inovare, fondurile structurale, FEIS și alte instrumente financiare.
Totodată reprezentanții Epp Group spun că ar normele privind fondurile structurale ale UE ar trebui să permită o mai mare cooperare interregională în domeniul inovării; giganții tehnologiei trebuie să contribuie la acest val de inovare prin plata unei noi taxe de acces la piața unică digitală a UE; sectorul privat ar trebui să sponsorizeze proiecte cu un impact responsabil din punct de vedere social, cum ar fi taberele digitale, învățarea digitală pe tot parcursul vieții, alfabetizarea digitală, integrarea digitală etc. Nu în ultimul rând, în opinia EPP Group, accesul la capitalul de risc și la împrumuturi ar trebui facilitat pentru întreprinderile nou înființate și pentru IMM-uri.
• Stimularea inovării este sinonimă cu recâștigarea încrederii cetățenilor într-un spațiu cibernetic sigur, prin:
- crearea de noi centre de cercetare ale UE privind securitatea cibernetică;
- asigurarea unei actualizări constante a unor standarde solide pentru garantarea infrastructurilor critice (centrale electrice, stații de epurare a apei) prin revizuirea Directivei privind securitatea rețelelor și a informațiilor (NIS);
- crearea unei brigăzi cibernetice a UE care să demonstreze că suntem pregătiți să ne apărăm bazându-ne pe propriul know-how.
• Stimularea inovării înseamnă, de asemenea, revitalizarea sectoarelor esențiale pentru calitatea vieții noastre:
- pentru producția agricolă: utilizarea roboticii, a tehnologiei de precizie și a tehnologiei de cartografiere pentru a limita utilizarea pesticidelor; volumele mari de date pentru a monitoriza și a identifica bolile animalelor, utilizarea îngrășămintelor și deficiențele plantelor; extinderea accesului la internetul în bandă largă în zonele rurale, prelucrarea inovatoare a gunoiului de grajd pentru a produce concentrate minerale de înaltă calitate ca înlocuitoare sustenabile ale îngrășămintelor minerale;
- pentru condițiile de muncă mai bune: munca la distanță, mobilitatea profesională;
- pentru accesul inteligent la servicii la domiciliu: telemedicina, e-sănătatea;
- pentru oportunități mai multe pentru cetățenii cu handicap de a accesa piața forței de muncă și de a participa în societate.
• Stimularea inovării înseamnă o mai bună protecție a diversității culturale europene și a identității noastre creative:
- încurajarea unui „Netflix" european;
- crearea unei biblioteci digitale europene;
Grupul EPP în Parlamentul European vrea să pregătească Europa pentru noul val de inovare. Întrucât suntem o piață de 500 de milioane de consumatori, ne putem impune propriile norme, valori și standarde. Spre exemplu:
- aprofundarea pieței unice digitale pentru a elimina fragmentarea și pentru a crea piața cu cea mai mare dimensiune;
- elaborarea unei platforme europene de date deschise și un flux liber și nelimitat de date la nivelul UE pentru întreprinderile mari și pentru întreprinderile nou-înființate;
- un cloud deschis destinat domeniului științific și o platformă de date la nivel european;
- facilitarea tranziției de la laborator la piață – de prea multe ori inovațiile sunt realizate, dar nu pot fi vândute;
Grupul EPP în Parlamentul European susține, de asemenea, înființarea WiFi4EU, rețelele în bandă largă de mare viteză, dar și dezvoltarea tehnologiei cuantice și a 5G; crearea unei noi rețele europene – „Erasmus 4.0", dar și corelarea competențelor adecvate cu oportunitățile adecvate:
- învățarea digitală și alfabetizarea digitală de la o vârstă fragedă până la universitate, inclusiv pentru orice formare profesională;
- înființarea Universității europeane pentru inovare
– consolidarea rețelelor de tineri inovatori și antreprenori, de exemplu, prin intermediul comunităților cunoașterii și inovării ale Institutului European de Inovare și Tehnologie (IET)
- coordonarea programelor comune de cercetare la nivel de master și la nivel post-doctoral, a programului Erasmus digital la nivel post-universitar;
- integrarea tehnologiei în formarea tinerilor fermieri pentru a promova inovarea.
Vrem ca fiecare cetățean să facă parte din Uniunea Inovării cu ajutorul:
- e-democrației participative (consultări, participare la procesele de luare a deciziilor etc.);
- votului digital pentru alegerile europene (faza de testare în 2019);
- reducerea birocrației cu 30 % prin simplificarea procedurilor și eliminarea regulamentelor care pot fi înlocuite prin simulare virtuală;
Pentru Programul de Cercetare Orizont Europa 2021 – 2027 Comisia Europeană a propus un buget record de 100 de miliarde de euro. Se preconiează că investițiile Uniunii în Cercetare și Inovare vor crea cel puțin 100 de mii de locuri de muncă în domeniu, numai în etapa de investiții.
Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe competitive, democratice și transparente și al unei economii sociale de piață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News