Urmărește emisiunea live


Grupul EPP: Politica de coeziune trebuie să rămână principalul instrument de investiții al UE

Popularii europeni consideră că politica de coeziune a Uniunii Europene trebuie să rămână principalul instrument  de investiții al Uniunii Europene. În acest context, România va primi fonduri structurale  și de coeziune cu 8% mai mari față de precedentul buget. 

Alegeri prezidentiale 2024

Politica de coeziune a Uniunii Europene trebuie să rămână, în opinia popularilor europeni, principalul instrument de investiții al Uniunii Europene, în pofida reducerii efectuate în noul Cadrul Financiar Multianual. Politica de coeziune a Uniunii Europene va fi finanțată cu 7% mai puțin în perioadă 2021- 2027. Concret, bugetul coeziunii va fi redus de la 351,8 miliarde de euro, cât era în precedentul exercițiu financiar, la 273 de miliarde de euro în perioada următoare.

Cu toate acestea, România va primi fonduri structurale și de coeziune în creștere cu 8% față de ce obținuse în precedentul buget. Mai precis, este vorba de creștere de la 25,2 miliarde de euro, la 27,2 miliarde de euro. Această majorare este cu atât mai semnificativă cu cât alte țări din Europa de Est, Polonia și Ungaria, au avut parte de reduceri considerabile, de 23%, respectiv 24%.

În altă ordine de idei, Comisia Europeană a argumentat această decizie de economisire printr-o politică de eficientizare în cheltuirea banilor. „Aceste politici (inclusiv politica agricolă comună al cărei buget a fost de asemenea redus – n.red.) vor fi modernizate pentru a se asigura că ele pot produce în continuare rezultate, consumând mai puține resurse, și că pot inclusiv sprijini noi priorități. De exemplu, politica de coeziune va avea un rol din ce în ce mai important de jucat în sprijinirea reformelor structurale și în integrarea pe termen lung a migranților. Rezultatul acestor schimbări va fi o reechilibrare a bugetului și acordarea unei priorități mai mari domeniilor în care bugetul UE poate avea un impact maxim."

Manfred Weber, liderului popularilor europeni

Partidului Popular European (PPE), politica de coeziune trebuie să acopere în continuare toate statele membre și regiunile lor, pentru a susține dezvoltarea economică prin sprijinirea inovației, a digitalizării, a adaptării la schimbările climatice și a incluziunii sociale.

„Noua politică de coeziune trebuie să continue a avea drept unul dintre obiectivele sale reducerea disparității între regiunile europene și evitarea apariției unor noi disparități. Investițiile în creștere și în locuri de muncă, incluzând progresul social și de mediu, rămân în centrul programelor operaționale", se arată într-un document elaborat pe marginea noului buget al Uniunii Europene de către PPE. Din acest punct de vedere, poziția popularilor europeni a fost luată în considerare, iar Comisia Europeană a propus ca una dintre măsurile pentru modernizarea politicii de coeziune să fie ca regiunile cu decalaje în ceea ce privește creșterea sau veniturile, situate în principal în sudul și estul Europei, să beneficieze în continuare de un sprijin substanțial din partea UE.

Pentru popularii europeni, investițiile prin politica de coeziune conduc la efecte clare și directe în economia europeană. De pe urma acestor efecte toți europenii au parte de beneficii reale. În scopul creșterii responsabilității statelor membre, PPE susține schimbări în ratele de cofinanțare în funcție de regiuni: dezvoltate, tranziție și mai puțin dezvoltate. Inclusiv Comisia Europeană recunoaște că „politica de coeziune este principala politică de investiții a UE și un factor determinant de creare de locuri de muncă, de creștere durabilă și de inovare în diversele regiuni ale Europei".

În același timp, popularii europeni doresc ca vizibilitatea proiectelor și a politicii de coeziune să fie mărită pentru a asigura o adeziune mai largă a cetățenilor europeni la proiectul european.

PPE ar dori și o reformă în ceea ce privește managementul fondurilor structurale și de investiții, cerând o mai mare flexibilitatea din partea statelor membre în legătură cu procedurile de amendare a programelor operaționale: „Ar trebui simplificate mai departe aceste proceduri prin colectarea într-un singur document a tuturor regulilor privind fondurile de coeziune". De altfel, Comisia Europeană a venit cu propunerea ca normele să fie simplifcate în cadrul viitorului buget pe termen lung al Uniunii Europene, pentu a reduce birocrația și a simplifica procedurile de control pentru întreprinderile și antreprenorii care beneficiază de sprijinul UE.

Popularii europeni susțin dimensiunea urbană solidă a politicii de coeziune și cred că guvernele locale ar trebui susținute, prin finanțare și instrumente particulare de dezvoltare teritorială, pentru a putea răspunde la nevoile în creștere ale comunităților urbane.

În opinia liderului popularilor europeni, Manfred Weber, „banii folosiți în bugetul Uniunii Europene sunt bani bine investiți. Este vorba despre investiții în viitor, despre a ne arăta solidaritatea, despre a contura un viitor mai bun pentru tinerii europeni. Propunerile Comisiei Europene pentru un buget echilibrat dar ambițios reprezintă un bun început pentru discuții. Pentru noi este limpede că obiective noi presupun resurse noi. Uniunea Europeană produce un impact foarte profund în viețile oamenilor. Avem din în ce mai multe lucruri de îndeplinit, cum ar fi de pildă pe apărare, pe întărirea Frontex, pe construirea unui viitor luminos pentru tinerii europeni."

Vezi si: Grupul EPP: Buget de 120 de miliarde de euro pentru Cercetare și Inovare, în UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel