Generalul Cătălin Ranco Piţu a vorbit la emisiunea "Culisele Justiţiei" despre implicarea sovietică în Revoluţia din 1989, dar şi despre planurile pe care le avea Grupul Iliescu la acel moment.
"Întotdeauna grupul Iliescu a dorit şi s-a manifestat în sensul rămânerii României sub influenţa URSS. Era gândirea politică a fostului preşedintele Ion Iliescu, fără dubii, dar şi gândirea tuturor membrilor acestui grup. Fostul preşedintele Iliescu, încă din primele apariţii televizate, în ziua de 22 decembrie 1989, îşi arată ataşamentul total faţă de valorile adevăratului comunism, socialism, şi nu cel întinat de Nicolae Ceauşescu.
Apoi, Ion Iliescu nu s-a dezis niciodată de valorile în care, în opinia mea, credea sincer. În cursul după-amiezii de 22 decembrie, masele de revoluţionari au împins soarta României spre "dreapta", lucru nedorit de Ion Iliescu. De altfel, în cadrul întâlnirii avute cu ambasadorul URSS de atunci, Evgheni Tiajelnikov, în data de 27 decembrie, la sediul Ministerului de Externe, actuala clădire a Guvernului, Ion Iliescu îşi arată ataşamentul total faţă de valorile de tip comunist, îl asigură pe Mihail Gorbaciov că nu va permite ca România să alunece spre dreapta şi că ei, noua putere, vor avea grijă să împiedice coagularea formaţiunilor de dreapta, care începuseră să se manifeste încă din 22 decembrie. Iar asta s-a şi întâmplat, totul culminând cu mineriada din iunie 1990. Sunt legate oarecum aceste momente", a declarat general Cătălin Ranco Piţu în emisiunea moderată de Laura Duţă la DC NEWS TV.
"Puterea politico-militară care a ajuns să conducă România din 22 decembrie, ora 16:00, a fost aproape în totalitate aservită URSS, fie că vorbim de colaboratori ai KGB sau GRU, fie că erau agenţi de influenţă politică. E important de subliniat acest aspect. Din probatoriul administrat, nu a rezultat că în România au acţionat efectiv cu arma în mână agenţi sovietici sau ai oricărei alte puteri. Fenomenul securist-terorist, cum am demonstrat, a fost inventat de noua putere, cu nişte scopuri precise: accederea la putere, păstrarea puterii şi legitimarea în faţa poporului. Cine citeşte rechizitoriul, făcut public pe site-ul Ministerului Public, înţelege ce spun. Au fost câţiva martori care au spus că Ion Iliescu şi anturajul său se comportau urmând anumite indicaţii primite prin intermediul ambasadei sovietice, dar au fost declaraţii puţine în acest sens. Dar nu pot pune asta cu titlu de certitudine. Acele declaraţii nu au fost coroborate cu alte probe. Dar aş putea aprecia că nu era nevoie să primească indicaţii scrise, pentru că ştiau cum trebuie să se comporte pentru a prelua puterea. Au fost bine organizaţi, au acţionat foarte eficient, începând cu primele momente ale zilei de 22 decembrie", a mai spus general.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu