Compania rusă de stat Rosatom a anunţat luni că a depus o ofertă pentru a deveni investitor strategic în proiectul care vizează construcţia unei centralei nucleare la Belene (Bulgaria), informează Itar Tass.
Procedura de selecţie pentru alegerea unui investitor strategic la centrala de la Belene a fost publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene în data de 22 mai 2019. Termenul limită pentru depunerea scrisorilor de interes expiră luni seară.
"Compania de stat Rosatom a prezentat o ofertă în cadrul procedurii pentru selectarea unui investitor strategic la proiectul centralei nucleare de la Belene", a informat compania rusească într-un comunicat de presă, adăugând că oferta sa a fost acceptată de compania energetică bulgară NEK.
Autorităţile de la Sofia vor să găsească un investitor dispus să relanseze proiectul centralei nucleare de la Belene, un oraş pe malul Dunării, un proiect ale cărui costuri sunt estimate la cel puţin la 10 miliarde de euro.
În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.
Graţie celor două reactoare de 1.000 de megavaţi de la viitoarea centrală de la Belene, Bulgaria doreşte să înlocuiască patru vechi unităţi nucleare de producţie sovietică ale centralei de la Kozlodui, închise în urmă cu peste un deceniu din cauza temerilor privind securitatea. La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News