Grupul Wagner, numit și armata privată a lui Putin, și-a deschis primul sediu oficial.
Grupul paramilitar rus Wagner, numit și armata privată a lui Vladimir Putin, şi-a deschis vineri primul său sediu la Sankt Petersburg, transmite Agerpres, citând AFP. Evgheni Prigojin, care a confirmat recent că a fondat grupul foarte secret şi a trimis contingente în ţări din America latină, din Africa şi în Ucraina, a anunţat deschiderea acestui birou cu prilejul Zilei unităţii naţionale, într-un comunicat publicat pe site-ul societăţii sale Concord.
Imobilul cu mai multe etaje şi cu o faţadă de sticlă are deasupra un panou alb de mari dimensiuni pe care scrie "Wagner". Sediul Wagner şi-a deschis vineri porţile. Indivizi în ţinute de camuflaj puteau fi văzuţi pe culoarele clădirii, privind o expoziţie de drone.
"Misiunea Centrului PMC Wagner este de a furniza un mediu confortabil pentru a genera noi idei pentru a ameliora capacitatea de apărare a Rusiei", a declarat Prigojin în comunicatul său.
Luna trecută, Evgheni Prigojin a pus capăt mai multor ani de zvonuri recunoscând că este fondatorul grupului. Timp de ani de zile, grupul Wagner a fost suspectat că joacă un rol în concretizarea ambiţiilor Moscovei în străinătate, deşi Kremlinul a negat orice legătură. Grupul şi liderul său au jucat un rol din ce în ce mai important în ofensiva în Ucraina lansată de Rusia în februarie, notează AFP.
Fondatorul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, l-a caracterizat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un lider puternic şi încrezător în forţele sale, care nu trebuie subestimat, relatează Reuters.
Deşi este preşedintele unei ţări ostile Rusiei în acest moment, Zelenski este un tip puternic, încrezător, pragmatic şi agreabil, a scris Prigojin pe reţeaua de socializare rusă Vkontatke.
Nu-l subestimaţi!, a atras el atenţia într-un mesaj următor, după ce a fost întrebat de ce laudă un preşedinte pe care Moscova în cele mai multe reacţii îl critică sau ridiculizează.
Pentru a deveni puternic, pentru a învinge, trebuie să-ţi tratezi adversarul cu respect. Să nu-l subestimezi. Trebuie să vezi mereu care sunt propriile tale puncte slabe şi ce este bun şi important să vezi din experienţa inamicului, a explicat mai departe în răspunsul său Evgheni Prigojin.
Acesta din urmă şi liderul cecen Ramzan Kadîrov au fost până în prezent singurii apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin care au îndrăznit să atragă public atenţia asupra slabei performanţe a armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei. Mercenarii din grupul Wagner şi luptătorii ceceni participă la acest război, primii remarcându-se pe front prin rezultate semnificativ mai bune decât ale celorlalte unităţi ruse.
În a doua zi după lansarea invaziei asupra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat armata ucraineană să-l înlăture pe Zelenski de la putere, afirmând că va fi mai uşor de discutat cu generali decât cu grupul de drogaţi şi de neonazişti de la Kiev. O afirmaţie asemănătoare îi aparţine şi ministrului rus de externe Serghei Lavrov. El spune multe lucruri. Depinde de ce bea sau fumează, a susţinut acesta despre Zelenski într-un interviu, conform Agerpres. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu