Consultantul politic Cozmin Guşă a analizat la emisiunea "Ediţie specială", prezentată de Octavian Hoandră, evenimentele de la Nisa, unde au murit 84 de oameni, precum şi consecinţele actelor de terorism la nivel geo-politic.
"Dacă pare atentat terorist, asta este şi această spaimă perfectă care s-a normalizat, în sensul ca e cotidiană, ne modifică gândirea şi comportamentul. Ne comportam şi gândim diferit. Aceste gânduri de posibilă moarte, că dacă nu suntem noi implicaţi, ar putea fi un prieten al nostru, un copil care studiază în străinătate. Încercăm experimente în Europa, dar nu înţelegem că Europa se defineşte prin civilizaţie, educaţie şi creştinism într-o foarte mare măsură. Ce nu înţeleg cei care sunt în măsură să aducă soluţii: islamismul în forma lui excesiva nu se poate mixa cu creştinismul.
Sună ciudat şi deloc pacificator. Celulele care s-au instalat în marile capitale ale Europei, nu s-a asimilat nimic, nu se poate asimila nimic, când vine un strigăt de chemare la crime în numele Jihadului. Nu cred că avem soluţii, avem lideri politici europeni extrem de slabi. Se întâmplă un război geo-politic, care are forme mult mai complexe. Nu pot să-mi inchipui că această tentativa reuşita a Brexitului n-a fost gândită în marile laboratoare, lăsând nişte ipochimene să-şi exercite influenta asupra maselor. Pe harta terorismului, foarte curând, se va înscrie din nou şi Londra, tocmai pentru că va fi folosită în jocul de dezechilibrare a acestor jocuri", a spus Cozmin Guşă la Realitatea TV.
"Suntem vulnerabili pentru că gândim diferit"
"Când ne amestecăm cu semeni care nu doresc pacea și conviețuirea, ci războiul și crima, nu putem să acționăm corespunzător", a declarat Cozmin Gușă. În opinia sa, cauza principală a atacului de la Nisa nu este posibila slăbiciune a forțelor de ordine publică sau a serviciilor secrete din Franța.
Mentalitatea celor care judecă "fie pe teren, fie în laboratoare" posibilitățile de contrareacție la excesele teroriste este foare mult influențată de gândirea diferită, este de părere consultantul politic. "Asta nu înțelegem noi. În lume suntem diferiți, nu suntem doar euroatlantici. Există o parte chiar mai mare decât cea euroatlantică - cea eurasiatică. Pe lângă creștinism, există și alte religii care evocă și impun alte comportamente și aici nu avem nicio posibilitate de gândi atacurile sau contraatacurile. Nu merge cu 'paza bună trece primejdia rea'. Ăsta este un lucru care merge între oameni care gândesc similar sau în baza aceleiași culturi", a completat Gușă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu