Alegeri parlamentare 2016: PNL și USR nu vor depăși 30% împreună, în opinia lui Cozmin Gușă

Cozmin Gușă
Cozmin Gușă

Consultantul politic Cozmin Gușă a analizat, în direct la Realitatea TV, situația electorală din acest moment și a explicat că, după alegerile din 11 decembrie, PSD va obține o majoritate absolută alături de ALDE, iar PNL și USR nu vor depăși un scor de 30% împreună. 

Cozmin Gușă a susținut că tabloul politic de astăzi arată că în ultimii 27 de ani decidenții nu au reușit să schimbe nimic, ba mai mult, au înrăutățit situația. Acesta a comparat personalitățile de astăzi aflate la prezidiul PSD, de unde social-democrații au anunțat programul de guvernare, și cele din anul 2001.  

"Eu credeam că lumea pe care am primit-o la maturitate de la părinții mei, de la semenii lor, a fost o lume proastă și defectă și că generația mea o va îmbunătăți. Păi n-am îmbunătățit-o, am înrăutățit-o.

Despre PSD

Mă uitam, de exemplu, la masa de acum trei zile, la un prezidiu, în care PSD își prezenta programul de guvernare cu o audiență cu ștaif. Dragnea, Ponta, Teodorovici, Fifor, Chiriță, Rovana Plumb și mai nu știu cine. Și m-am uitat în spate, apropo de 15 ani, și mă gândeam la prezidiul de la PSD-ul din 2001. Și acolo era Năstase în centru, eu eram în stânga lui, în dreapta era Alexandru Atanasiu, în dreapta lui Atanasiu era Miron Mitrea, în stânga mea era Ion Mircea Pașcu, în stânga lui Pașcu era Dan Ioan Popescu, în stânga lui Dan Ioan Popescu era Ioan Rus, lângă Ioan Rus era Florin Georgescu, lângă Florin Georgescu era Nicolae Văcăroiu. Pe partea cealaltă erau Hrebenciuc și Mihai Tănăsescu. Hai să vedem ce s-a întâmplat în 15 ani. Doar dacă este să comparăm acest prezidiu de prezentare de program de guvernare cu cel de acum 15 ani, care, indiferent cum am vrea să-i caracaterizăm pe fiecare dintre cei pe care i-am menționat, erau oameni care aveau o calitate: știau despre ce vorbesc.

Despre PNL

Referitor la PNL, consultantul politic a susținut că situația este mult mai tristă: "Apoi, sigur, putem să fim mai triști, dacă ne uităm că în partea cealaltă, la liberali, în afară de aparițiile timide ale lui Florin Cîțu din ultima vreme, dacă stai să te uiți nu mai vezi nimic. Vezi zbaterile prințului consort, apropo de Lucian Isar, care este omul de mare influență din umbra Alinei Gorghiu. Nu e ok, să ai un mare partid liberal și să arate așa. Mă uitam și la tristețea asta a lui Rareș. Rareș, care e liberal de atât de mult timp, s-a apucat și-i critică, dar îi critică așa cu un fel de regret că n-are pe cine să laude.

Despre USR 

Acesta a explicat că cea mai mare greșeală a Uniunii Salvați România (USR) este despărțirea de Alina Mungiu și a subliniat că PNL și USR nu vor depăși un scor de 30% la alegerile din 11 decembrie.

"Ceilalți colegi de susținere ai lui Dacian Cioloș, USR, deși în acest sondaj apar cu 11%, eu nu sunt convins că este curat, ci tras de păr, pentu că nu-i văd prezenți. Primul dezavantaj – nu-s prezenți. Și la Realitatea se trage de ei ca să-și trimită invitați și de multe ori motivează, cum era ministrul de la Fonduri Europene care s-a certat cu toată lumea, că nu e bine văzută prezența publică la o televiziune independentă în opinii cum e Realitatea. Doi: o mișcare nouă are nevoie de vectori pentru a-i însufleți pe nehotărâți. USR este o mișcare pentru nehotărâți. Pentru nehotărâți ai nevoie de vectori. Domnul Nicușor Dan s-a topit. Doamna Clotilde Armand nu știu în ce măsură poate să convingă electoratul acesta mai sofisticat al nehotărâților. Să vedem ce succes va avea cu lansarea de carte. Sunt răutăcios. Iar trei, lucrul cel mai grav care s-a putut întâmpla USR-ului, este despărțirea de Alina Mungiu. Faptul că n-au știut să o aducă pe Alina Mungiu să le sprijine demersurile este un mare eșec al USR. 

Despre PMP

"PMP-ul lui Băsescu, în marja de 5%. Și aici Traian Băsescu trebuie să se hotărască dacă va juca ca un actor politic veritabil, care este, și va înțelege nișa pe care se află sau va rămâne în răfuielile personale cu Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea sau alții dintre cei pe care el i-ar considera că sunt inamicii lui astăzi. O campanie electorală nu are legătură cu inamicii nepolitici. Cum să faci campanie electorală și te bați cu unii care nu fac politică? 

Despre ALDE 

Consultantul politic este de părere că ALDE are șansa să intre în Parlament pentru că este protejat în toată țara de PSD: "ALDE are șansa să intre în Parlament, pentru că a devenit indispensabil pentru PSD. Și atunci, decât ca ALDE să facă un 4% în stilul APR-ului de pe vremuri, că tot s-a mutat Meleșcanu la ALDE, PSD-ul are nevoie de acele procente 5, 6, 7, pentru ca să poată să forțeze o majoritate absolută și să poată să propună un prim-ministru. Deci ALDE va fi copilul pe care PSD îl protejează cu structura sa în toată țara și probabil că va face pragul electoral".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel