Consultantul politic Cozmin Gușă afirmă că prin proiectul BRUA, România aduce niște probleme Rusiei, ceea ce ar trebui să ne bucure pentru că ”nu poţi să stai la masă cu rușii decât dacă ai ce să negociezi”.
”Noi nu ar trebui să ne măsurăm economic cu Ungaria. Potenţialul nostru geo-economic este mult mai mare decât al Ungariei. Posibilitatea de interconectare economică şi la est, şi la vest, poziţia noastră geostrategică, nu mai vorbesc de Marea Neagră sau de altele, vecinătatea cu Republica Moldova, deci cu Rusia, nu ne putem compara. Doar prostia sau trădarea unora ne face să apărem în această poziţie umilă şi de aici frustrarea multora, ca şi a voastră în studio acolo, ca şi a mea. Aţi vorbit foarte mult despre proiectul de gaze, am tot vorbit şi eu... Din punct de vedere al acţiunii Ungariei şi al acordului pe care Meleşcanu zice că nu l-a dat, dar l-a dat, astăzi proiectul BRUA poate să fie proiectul BRU. Interesul nostru e să-l construim şi să-l administrăm cu totală autoritate pe teritoriul nostru. Pentru că după aceea povestea cu gazul din Marea Neagră care e al nostru, dar nu mai e al nostru, pentru că l-am cesionat, o să luăm redevenţe, pe care ni le vor plăti americanii, este o poveste complementară proiectului BRUA.
”Transgazul este atacat pe partea rusească”
Interesul nostru principal când vorbim este ca această reţea de conducte să se facă. Mai departe, noi oricum nu vom putea hotărî. Este foarte interesant să analizăm care este textura relaţiei adevărate dintre Viena şi Budapesta, care este textura relaţiei adevărate dintre Viena şi Moscova. Proiectul BRUA care este construit şi de către Transgaz deranjează în primul rând partea rusească. Transgazul este atacat de partea rusească, pe care o incomodează într-un joc mult mai larg, care nu priveşte România, ci priveşte toată Europa continentală în ansamblu, din Azerbaidjan, din Marea Caspică, de unde poate să fie sursa de gaz complementară sursei de gaz ruseşti până în partea europeană de distribuţie, unde prin gazul care vine inclusiv din Marea Caspică, prin aceste conducte pe care le construim, se naşte o concurenţă zdravănă Rusiei. Oamenii din Comisia economică din Parlament sunt nişte oameni care sunt destul de sofisticaţi şi care acţionează pe faţă în baza unor interese ruseşti, care interese nu sunt nici finalizarea BRUA şi nici câştigul a privatizării transportatorului de gaze din Grecia, proiect în care Transgazul este din nou prezent”, a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV.
Probleme Rusiei
El a avertizat că ”ruşii nu mai au posibilitate de control aşa cum ar avea-o prin celălalt competitor din Grecia, care are în acţionariat exact oamenii implicaţi şi în proiectul turcesc, unde Rusia are o mare capabilitate de control. Prin proiectul BRUA noi aducem nişte probleme Rusiei, care ar trebui să ne bucure. Cu ruşii nu poţi să stai la masă decât dacă ai ce să negociezi. Transgazul, din nefericire, este cam singura companie de stat românească implicată într-un joc regional, într-un joc strategic. Şi Ungaria are campioni regionali, şi Polonia are campioni regionali, noi încă nu avem aceşti campioni regionali. Transgazul este la nivelul de jucător. Din acest unghi cred că ce se întâmplă ar fi un lucru strategic în România, în care este necesar foarte mult lobby politic”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu