Guatemala: Curtea Constituţională blochează temporar un eventual acord cu SUA cu privire la migranţi

Curtea Constituţională guatemaleză a blocat temporar semnarea unui eventual acord pe tema migraţiei cu SUA, care ar face din Guatemala o 'ţară terţă sigură' în care migranţii care vor să ajungă în Statele Unite ar efectua demersurile pentru solicitarea azilului, transmite AFP. 

Preşedintele guatemalez Jimmy Morales, confruntat cu o puternică opoziţie faţă de un eventual acord în domeniul migraţie cu SUA, a anunţat duminică anularea întrevederii prevăzute pentru luni, la Washington, cu omologul său american Donald Trump. Curtea Constituţională, sesizată prin trei recursuri, a emis duminică seară o decizie provizorie prin care împiedică Guatemala să se constituie în 'ţară terţă sigură'.

Potrivit Curţii, orice acord pe această temă va trebui să aibă aprobarea prealabilă a parlamentului ţării. Guvernul guatemalez, care anunţase joi vizita lui Morales la Washington pentru a aborda 'subiecte legate de migraţie şi de securitate', a păstrat o tăcere totală cu privire la agenda exactă a întrevederii cu Donald Trump. Această tăcere a alimentat speculaţiile privind încheierea unui acord în domeniul migraţiei, cu atât mai mult cu cât responsabili guvernamentali au recunoscut existenţa de negocieri pe acest subiect. Duminică, guvernul a precizat că întrevederea se amână sine die, dar că discuţiile cu Washingtonul vor continua, inclusiv pe tema migranţilor. Amânarea vizitei confirmă că era prevăzută semnarea acordului, 'o acţiune ilegală şi perversă', a comentat pe Twitter Jordan Rodas, activist pentru drepturile omului şi unul din autorii recursurilor.

În opinia fostului ministru de externe Edgar Gutierrez, un astfel de acord ar transforma Guatemala în 'cel mai mare lagăr de concentrare din istorie'. 'În prezent, 360.000 de migranţi trec anual pe aici, fără operaţiuni anti-clandestini' ale Statelor Unite, dar, dacă acestea ar fi lansate, 'în 10 ani am avea 7 milioane de migranţi aici', a declarat el pentru cotidianul El Periodico. Polemica intervine cu mai puţin de o lună înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale de pe 11 august, care urmează să decidă cine va fi, din ianuarie, succesorul lui Morales, dintre social-democrata Sandra Torres şi candidatul de dreapta, Alejandro Giammattei. Ambii se opun unui eventual acord cu SUA, considerând că acesta ar provoca o criză umanitară în ţară. Opozanţii faţă de un astfel de text subliniază că Guatemala nu poate primi migranţi cu destinaţia Statele Unite atât timp cât este ea însăşi una din ţările principale furnizoare de aspiranţi la 'visul american'.

Potrivit Amnesty International (AI) şi altor organizaţii de apărare a drepturilor omului, Guatemala nu întruneşte condiţiile pentru a fi o 'ţară sigură'. 'Legislaţia din Guatemala (...) nu permite să se facă diferenţa între cei care caută protecţie împotriva violenţei sau a unor ameninţări grave pentru securitatea lor şi ceilalţi', a arătat Juliana Cano Nieto, director adjunct al AI. Administraţia Trump a anulat în martie ajutoarele pentru Salvador, Guatemala şi Honduras, la cererea preşedintelui, care le acuză că nu au făcut 'nimic' pentru a împiedica venirea de migranţi în SUA. Sărăcia de care suferă 59% din cei 17,7 milioane de locuitori ai Guatemalei, precum şi violenţa bandelor infracţionale împing în fiecare an zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii să plece în căutarea unei vieţi mai bune în Statele Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel