Ne rezolvă problemele Ordonanţa pentru reducerea cheltuielilor bugetare?
Publicitate
Ordonanţa cu reducerile de cheltuieli a intrat astăzi în şedinţa de Guvern. Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, se diminuează posturile de consilieri cu 50%, se suspendă angajările în instituţiile statului, mai puţin în educaţie şi sănătate şi se introduce regula de maxim două mandate pentru cei din CA-uri.
Analistul economic Iancu Guda consideră că toate aceste măsuri nu sunt nici pe departe "reformatoare" şi că, de fapt, nu se face atingere la 99% din cheltuielile statului. "Avem nevoie de politică fiscală responsabilă. Hidrocarburile, gazul, curentul au revenit la valorile de dinainte de începerea războiului din Ucraina, până acum a fost un context favorabil cu o iarnă blândă, cu rezerve bune, cu consum scăzut la nivel global, în special din cauza cererii mai scăzute din partea Chinei care a avut motoarele reduse, cu o politică zero Covid. Dar, privind către viitor, chiar avem nevoie de o politică fiscală responsabilă, să colectăm mai mult şi să cheltuim mai responsabil. Pentru că la colectare lucrurile nu arată deloc bine, avem o concentrare foarte mare a veniturilor la nivel de sector şi companii.
Doar trei companii, din toate veniturile statului, au contribuit cu 8% iar industria de tutun şi de carburanţi are contribuţie de aproape 20%. Este bine că se plătesc taxe în aceste sectoare, dar cum putem creşte pătura de mijloc? Cum putem stimula investiţiile şi antreprenoriatul? Cum stimulăm producţia ca să reducem deficitul comercial şi fiscal şi să încasăm mai bine? Numai prin investiţii, numai prin stabilitate fiscală, numai prin reforme structurale putem face asta.
Din păcate, ordonanţa publicată recent care priveşte reducerea cheltuielilor cu 5 miliarde de lei în sectorul public este praf în ochi. Este o minciună. Este nimic! 5 miliarde de lei cheltuieli reduse când statul a cheltuit anul trecut 500 de miliarde de lei, practic prin această ordonanţă vor să reducă cu mai puţin de 1% cheltuielile statului, nu se ating de peste 99% din cheltuieli, 86% salarii şi pensii... Nu se apucă taurul de coarne. Suntem îmbătaţi cu apă rece cu această reformă care, de fapt, nu este o reformă, este o modalitate superficială de a legifera. Nu aceasta este maniera normală de a guverna. Cred că lipseşte curajul politic, mai ales în această perioadă de rocadă" a explicat Iancu Guda, în direct, la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu