Gulașul de cartofi este potrivit pentru perioada de post.
O ceapă galbenă
1 ardei gras roșu
800 g cartofi galbeni, făinoși
2 linguri ulei de măsline
20 g pastă de tomate
400 g roșii bucăți din conservă
300 ml fond de legume
1 linguriță pudră de boia dulce
2 frunze de dafin
3 cuișoare
3 boabe de ienibahar
200 g varză murată (prefiartă, scurtă)
sare, piper.
Fondul de legume se obține din legumele tocate mărunt, iar proporția recomandată este de o parte de legume și două părți de apă. După ce legumele sunt fierte, supa se pasează și se obține o supă concentrată.
Pentru gulaș, ceapa se toacă, iar ardeiul gras se taie pe jumătate și se taie în fâșii subțiri. Cartofii se curăță și se taie în bucăți mari.
Într-o oală încăpătoare se încinge uleiul, se adaugă ceapa și se călește aproximativ 5 minute, amestecând continuu. Se adaugă pasta de tomate și zahărul și se călesc și ele pentru 2 minute, apoi se adaugă roșiile bucăți, fondul de legume,cartofii, pudra de boia, frunzele de dafin, cuișoarele și ienibaharul și se fierb toate pentru 10 minute cu capacul pus, amestecând din când în când.
Se adaugă ardeiul și varza murată și se fierb toate pentru încă 15 minute, până când se înmoaie cartofii. Se amestecă din când în când. Se condimentează cu sare și piper.
Poftă bună!
Adăugarea de zahăr în sosul de roșii este o tehnică folosită frecvent pentru a echilibra aciditatea naturală a roșiilor.
Iată câteva motive pentru care se adaugă zahăr în sosul de roșii:
Echilibrarea acidității
Roșiile, în special cele din conserve sau cele mai puțin coapte, pot fi foarte acide. Zahărul ajută la neutralizarea acestei acidități, făcând sosul mai plăcut și mai bine echilibrat.
Îmbunătățirea gustului
Adăugarea unei mici cantități de zahăr poate intensifica dulceața naturală a roșiilor, oferind sosului o savoare mai bogată și mai rotundă.
Reducerea amărelii
Anumite ingrediente folosite în sosul de roșii, cum ar fi usturoiul sau ceapa, pot adăuga o notă ușor amară. Zahărul poate ajuta la mascarea acestei amăreli.
Caramelizarea naturală
Când se gătește, zahărul se caramelizează, contribuind la o culoare și un gust mai profund sosului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci