Gulia crește senzația de sațietate și ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, precizează nutriționistul Mihaela Bilic, adăugând și alte avantaje.
„Nu era toamnă în care tata, atunci când punea varza la murat, să nu ne dea să mâncăm cotor de varză cu sare. Era crocant, dulce și bun și "ne băteam" să prindem o bucățică din așa delicatesă. Ei bine gulia are exact același gust. Și e normal să fie așa, pentru că face parte din familia crucifere, exact ca și varza.
Pentru că de multe ori uităm de existența ei și e păcat, pentru că este atât de prietenoasă cu tubul digestiv, calmează și înlătura aciditatea. Cu toții știm că varza este recomandată în ulcer și gastrită iar gulia are același efect benefic.
Chiar dacă este mai puțin hrănitoare decât "surorile" ei, varza și broccoli, în gulie avem vitamina C din belșug: 100g gulie conțin 30 mg vitamina C, adică cat într-o jumătate de portocală. Și mai conține și 220 mg potasiu, adică cat într-o banana, totul cu numai 20 cal/100g și fibre din belșug.
E adevărat, ca toți cruciferii, gulia balonează (are compuși cu sulf), dar mai are și bio-flavonoide care neutralizează efectul estrogenilor și scad riscul de cancer de sân. Cat despre slăbit, nu mai vorbim - gulia crește senzația de sațietate și ajută la eliminarea retenție de lichide din organism.
Așa că dacă tot a început postul Crăciunului, ronțăiți gulie precum iepurașii și veți avea numai de câștigat. Iar sfatul meu este să o consumați ca atare, proaspătă sau în salată, simplă sau cu un sos de iaurt - în felul ăsta vă veți bucura de prospețimea naturii chiar și într-o zi de toamnă", a transmis Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu