Revenirea la îngrășămintele naturale a fost unul dintre punctele centrale ale ultimului Consiliu UE al miniștrilor Agriculturii desfășurat la Luxemburg.
Gunoiul de grajd ar putea fi cheia reducerii costurilor care decurg din utilizarea îngrășămintelor chimice, care au devenit nesustenabile, atât la nivel de import, cât și la nivel de producție, deoarece necesită cantități mari din gazul acum foarte scump. Această solicitare a fost împinsă de ministrul Belgiei, susținut de colegii din Spania, Danemarca, Țările de Jos și alte o duzină de țări, potrivit Agrifood.
Aceste îngrășăminte pe bază de bio exploatează azotul obținut prin tratarea și transformarea efluenților animalelor. Procesul, cunoscut sub numele de Recovered Nitrogen from Manure (RENURE), ”ar fi o modalitate de a crește autosuficiența în ceea ce privește disponibilitatea îngrășămintelor”, a declarat ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval.
Directiva Nitraților limitează utilizarea acestei alternative din cauza efectelor poluante ale azotului, în special asupra apei. ”Studiile Centrului Comun de Cercetare arată că pot fi utilizate într-un mod sigur pentru mediu pentru a înlocui îngrășămintele chimice”, a spus ministrul belgian, la rândul său, subliniind: ”Folosirea acestor produse se încadrează perfect în tranziția către economia circulară în care trebuie implicat sectorul agricol”.
După cum a amintit comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în 30% din terenurile agricole europene nu există obstacole în calea utilizării azotului tip de îngrășământ de origine animală, în timp ce în restul de 70% există o limită de 170 kg pe hectar pe an. Pentru ca statele membre să depășească acest prag, mai multe țări au cerut să asimileze îngrășămintele produse cu gunoi de grajd la efluenții chimici (și nu mai la cei zootehnici).
Comisarul pentru Agricultură a spus că susține propunerea, dar a subliniat în același timp: ”Este clar că zonele deja poluate trebuie să reducă fertilizarea pentru a evita agravarea. În situații de poluare severă a apei trebuie să ia în considerare cu atenție orice alte solicitări de derogări pentru a evita conflictele cu obiectivele PAC”.
Respectarea Directivei Nitraților este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru ca fermierii să obțină fonduri din Politica Agricolă Comună (PAC). Prin urmare, este posibilă o revizuire a acestor condiții, poate temporar.
La această întrebare comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a răspuns: ”Scopul este de a importa îngrășăminte minerale doar în zonele în care nu este posibilă recuperarea celor naturale”.
Fermele europene și statele membre sunt încântate în așteptarea noii comunicări privind îngrășămintele pe care executivul european a anunțat-o pentru 9 noiembrie.
Dependența de aproximativ 60% de îngrășămintele din Rusia și Belarus, combinată cu costul foarte ridicat al gazului esențial pentru producția internă, a exacerbat criza producătorilor de alimente.
Executivul european caută un compromis între urgența de a oferi soluții la criza economică contingentă și obiectivele stabilite în European Green Deal și în strategia Farm to fork, care cere o reducere cu 20% a utilizării îngrășămintelor pentru a îmbunătăți starea de sănătate a solurilor și calitatea alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News