Octavian Marius Popa, fost şef al Gărzii de Mediu, trage un semnal de alarmă privind depozitarea gunoiului în Bucureşti şi Ilfov. Acesta citează un studiu realizat în Austria privind poluarea provenită din astfel de depozite, iar cantităţile de substanţe emanate sunt uriaşe chiar şi pentru depozitele conforme.
"Ce se vede şi ce se măsoară este un nimic faţă de ceea ce este (n.r. în ceea ce priveşte poluarea). Pentru că, în primul rând, de o perioadă destul de lungă de timp, sistemul de depozitare a deşeurilor pentru Bucureşti şi Ilfov s-a schimbat, şi este un singur depozit. Nu aş vrea să intru în detalii tehnice, dar faptul că există un singur depozit are consecinţe asupra modului cum e procesat deşeul. Iar aceste consecinţe se văd pe calitatea aerului şi pe sănătatea populaţiei, consecinţe foarte grave.
Dincolo de asta, există un studiu al Politehnicii din Viena care te îngrozeşte când îl citeşti. Eu aş ruga oamenii responsabili, începând cu ministrul Mediului, să se gândească măcar la sănătatea lor, dacă nu se gândesc la sănătatea noastră. A celor care stau în Bucureşti, care au copii aici. Plecând de la acest studiu, un depozit conform normelor în vigoare emană între 100 şi 150 de cioturi de particule, puternic cancerigene. Iar astea vin dintr-un depozit conform, unde se procesează conform. Pentru că dacă nu respecţi modul de procesare şi normativele, adică să vii cu un strat de gunoi, apoi un strat de pământ, iar gunoi, iar pământ, că pământul ăla absoarbe o parte din gazele emanate. Gunoiul nu emite acelaşi lucru tot timpul. Emisiile gunoiului mai vechi sunt de gaz metan. Când putrezeşte mai tare, sunt şi alte emisii. De hidrogen sulfurat, de oxid de siliciu, cel care provoacă silicoză, etc. Sunt nenumărate. Şi mai sunt şi substanţele cancerigene care nu miros. Iarăşi, vorbim de depozite conforme.
Bănuiala mea e că la Bucureşti nu se procesează conform, pentru că vine o cantitate imensă de gunoi pe zi, când să mai pui şi straturile alea de pământ? În Bucureşti, gropile sunt conforme. Doar că înainte erau trei, acum a rămas una", a declarat Octavian Marius Popa la Ce Se Întâmplă, emisiune moderată de Răzvan Dumitrescu.
"Şi vă mai dau o veste, apropo de ipocrizie. Se vorbeşte mult de infringementul pe faptul că nu facem o colectare selectivă. Păi unul din aceste depozite are o staţie de sortare care poate procesa 70 de tone de deşeu şi care nu funcţionează, nu are autorizaţie. Ne dăm de ceasul morţii să facem colectare selectivă, dar... ", a mai arătat acesta.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu